Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo allt mer inriktat på terrorism

Annons

Allt större del av Säkerhetspolisens budget går till insatser mot terrorism.

Sedan 11 september 2001 och mordet på utrikesminister Anna Lindh två år senare har Säpo varit en prioriterad myndighet.

På tio år har regeringen mer än fördubblat anslagen. I år förfogar Säpochefen Anders Thornberg över 1,1 miljarder kronor, visar årsrapporten för 2011, som publicerades på måndagen. Säpos enhet för kontraterrorism får i dag 29 procent av budgeten jämfört med 18 procent för tio år sedan.

Enheten för personskydd, med 130 livvakter, tar 42 procent av anslagen jämfört med 24 procent 2001.

"Att motverka terrorattentat i Sverige och andra länder fortsätter att ha högsta prioritet", skriver Anders Thornberg i årsrapporten, enligt Sydsvenskan.

GPS röjde färdväg

Där beskrivs också hur man avslöjade den exakta rutten för Taimour Abdulwahabs bilfärd från Tranås till Stockholm före det tänkta självmordsattentatet i december 2010.

Man lyckades få fram information ur den GPS som satt i Abdulwahabs sprängda och utbrända bil.

Säpos IT-experter kunde visa att han kört vilse utanför Stockholm och att han ett tag var på väg till centrala Norrtälje eftersom han råkade knappa in Drottninggatan i Norrtälje som slutdestination.

Fler än 15 länder bedriver i dag systematisk underrättelseverksamhet i och mot Sverige eller svenska mål utomlands, skriver Säpo i sin rapport. Syftet är att på olaglig väg kunna samla in känslig information om bland annat svensk politik, ekonomi, teknik och försvar.

Spionage mot flyktingar

Det förekommer även att statliga aktörer försöker påverka svensk politik eller köpa upp svenska företag för att få tillgång till information eller teknologi.

En typ av underrättelseverksamhet riktas mot oppositionella och regimkritiker i exil som vistas i Sverige.

Enligt Säpos rapport finns det ett antal personer som misstänks stödja och finansiera terrorbrott i andra länder från Sverige. Det handlar främst om aktörer som är motiverade av "vålds-bejakande islamistisk extremism" och som stödjer terrorbrott i konfliktområden som Irak, Afghanistan och Somalia.

Flera personer har också rest från Sverige till oroliga områden för att där delta i träningsläger kopplade till terrorism och olagliga våldshandlingar, skriver Säpo.

Annons
Annons
Annons