Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal om Gripen i Schweiz

Annons

Försvarsminister Karin Enström är i Schweiz för ett möte med sin schweiziske kollega Ueli Maurer. I fokus står en eventuell gemensam anskaffning av nästa version av Jas 39 Gripen, enligt ett pressmeddelande från försvarsdepartementet. Förhandlingar pågår mellan Försvarsexportmyndigheten och schweiziska myndigheter om köp av Gripen-plan.

Turerna kring en eventuell försäljning av Gripen till Schweiz har varit många.

I november i fjol fattade Schweiz ett preliminärt beslut att köpa 22 Gripen. Men något kontrakt är ännu inte underskrivet och det finns konkurrenter som jobbar på att Schweiz ska ändra sig.

I slutet av februari gav till exempel franska Dassault Schweiz ett nytt bud. Samtidigt läckte en testrapport om Gripen från 2008 ut till tidningar - en rapport om att Gripens prestanda inte kunde hävda sig mot konkurrenterna. Och dessa läckor till schweiziska tidningar har fortsatt sedan dess.

Försvarsindustrikoncernen Saabs vd Håkan Buskhe har berättat att hans mobil vid olika tillfällen varit avlyssnad.

Besöket avslutades under eftermiddagen. Då hade ländernas försvarsministrar undertecknat en avsiktsförklaring om utökat samarbete kring det planerade gemensamma framtagandet av en ny E/F-modell av Gripen, till exempel om testning och utbildning.

Avsiktsförklaringen pekar också ut tänkbara samarbeten på andra försvarsområden, till exempel träning och utbildning av militär personal, informationsutbyte om forskning och utveckling, och produktion och underhåll av försvarssystem.

Schweiz försvarsminister Ueli Maurer uppgav efter mötet, enligt AFP, att Sverige kan låna ut Gripenplan i väntan på att den nya modellen kan levereras omkring år 2020. Lånet skulle ge Schweiz möjlighet att träna upp piloter och undvika dyra kostnader för att hålla igång nuvarande F-5 plan.

Schweiz parlament har ännu inte gett klartecken till köp av den nya Gripenmodellen och en folkomröstning om affären väntas hållas.

Försvarsminister Karin Enström (M) beskriver besöket i Schweiz som ett "viktigt steg" i de fortsatta förhandlingarna om en gemensam anskaffning av den nya Gripenmodellen.

Det har varit viktigt att tala om vad vi har för vilja och att intentionen är att vi ska göra detta tillsammans och att vi ska göra det för att kunna dela på kostnaderna under hela livscykeln, säger Enström.

Man var också överens om att ländernas politiska beslutsprocesser ska vara kopplade till varandra. Schweiz tidtabell innebär att en folkomröstning hålls våren 2014.

Innan de fått ett ja där så kan de inte säga att de ska vara helt klara med affären och det är ganska naturligt, säger Enström.

Hon bekräftar också att Sverige erbjudit Schweiz att använda ett antal av den nuvarande Gripenmodellen tills den nya är klar.

Även kostnaderna för projektet diskuterades. Schweiz har satt ett kostnadstak på 3,126 miljarder schweizerfranc för själva köpet av 22 plan.

Vi är medvetna om kostnadstaket de sagt och de har betonat hur viktigt det är för dem, säger Enström.
Annons
Annons
Annons