Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonella stoppar hamburgare

Annons

Dagligvarujätten Axfood återkallar en rad köttprodukter sedan salmonella hittats vid en rutinkontroll.

Det handlar om Garant Hamburgare 4-pack, Garant Hamburgare 10-pack samt Garant Hamburgare 4-pack Barbeque med bäst före-datum den 10 juli 2012 samt Garant Grillbricka med bäst före-datum den 9 juli 2012. Kunder som köpt produkterna uppmanas att lämna tillbaka dem till butiken eftersom de inte får hamna i hushållssoporna utan måste destrueras. Artiklarna har sålts i Willys-, Hemköp-, Prisextra- och Tempobutiker, meddelar Axfood.

Enligt Eva Röing, pressansvarig på Axfood, började hamburgarna, som är tillverkade av svensk köttfärs, att säljas redan för tre dagar sedan innan salmonellan upptäcktes vid rutinkontroller. De kommer från en fabrik i Jönköping och företaget håller nu på att spåra varifrån de kommer.

Det är inga sjukdomsfall som är rapporterade, men har man köpt en sådan här hamburgare ska man gå till affären där den köpts och lämna tillbaka den. Det går inte att köpa hamburgarna i butiken, får man med sig dem i korgen så går det ändå inte att passera kassan utan att det larmar, säger Röing.

Enligt Axfood är det endast ett parti köttfärs som tillverkades i måndags som är smittat.

Man vet aldrig med sådana här bakterier, eftersom det är en varm månad så ska man undvika att slänga det i soporna. Vi rekommenderar att lämna tillbaka hamburgarna till affären, säger Röing.

Det är oklart hur mycket av den smittade köttfärsen som hunnit säljas.

Salmonella kan förekomma både i nöt- och fläskkött liksom hos kyckling och i ägg. I Sverige rapporteras ungefär 4 000 fall per år, varav cirka 85 procent smittats utomlands. Men det är bara cirka 0,1 procent av svenska djur som smittas, enligt Livsmedelsverket.

Det är väldigt ovanligt. I Sverige har vi ett salmonellakontrollprogram som är omfattande vilket gör att vi har en bättre situation när det gäller salmonella hos våra djur jämfört med många andra djur i Europa. Risken är större för att det ska finnas salmonella i utländskt kött, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

En person som smittas med salmonella drabbas av diarréer, kraftiga magsmärtor, vätskeförlust men även i sällsynta fall av allvarliga följdsjukdomar, till exempel ledsjukdomar som kan vara i månader.

Det är vanligare att människor drabbas av bakterier som kommer från djur på sommaren men det kan ha flera orsaker. Dels kanske bakterien är vanligare på kött under vissa perioder av året men det kan också handla om att man beter sig annorlunda, man grillar, man kommer i direktkontakt med bakterier i naturen, i en beteshage eller i badvattnet, säger Lindblad.
Annons
Annons
Annons