Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab-affären slutförd

Annons

Nu är det klart. Saab-affären är fullföljd, namnfrågan löst och om ett och ett halvt år räknar Nevs med att lansera sin första elbil - under namnet Saab.

Vi är väldigt nöjda och glada att vi kommit till det här avslutet. Nu kan vi starta det riktiga arbetet, sade en synbart glad Karl-Erling Trogen, Nevs styrelseordförande, när han tog emot TT på Saab-fabriken i Trollhättan.

Nevs räknar med att kunna lansera sin första bil om cirka ett och ett halvt år, det vill säga under första halvåret 2014. Den bygger på teknologi från Saab 9-3 och en nyutvecklad elektrisk drivlina, meddelar Nevs.

Men hur den kommer att se ut, och hur man långt man kommer att kunna köra på en laddning - de frågorna vill Trogen inte svara på.

Det kommer att bli en premiumbil. Vi kommer att bygga vidare på det som varumärket står för. Det kommer att bli en mycket attraktiv elbil, säger Karl-Erling Trogen.

Nu när elbilskonsortiet Nevs har nått en överenskommelse med försvarskoncernen Saab och lastbilstillverkaren Scania om varumärket Saab är försäljningen av Saab Automobile fullföljd.

Företaget som ska bygga elbilarna ska heller inte heta Saab utan National Electric Vehicle Sweden AB, eller Nevs.

Det som trilskades i samtalen mellan Nevs, konkursboet Saab Automobile, försvarskoncernen Saab AB samt Scania var varunamnet Saab och frågan om logotypen med Gripensymbolen. Det gjorde att ett avslut på affären drog ut på tiden.

Vi har nu gjort en uppgörelse avseende varumärket. Vi har ett licensavtal med Saab AB och kan använda namnet Saab som vårt varumärke. Företaget kommer att heta Nevs och produkten kommer att heta Saab, säger Mattias Bergman.

TT: Men hade ni inte också önskat att ni kunde använda logotypen?

Nej, vi bygger ett nytt företag och en ny image. Och det är Saab vi velat ha, säger Bergman.

"Jag välkomnar att konkursförvaltarna och Nevs har kommit överens i en slutuppgörelse", uppger näringsminister Annie Lööf (C) i ett kortfattat pressmeddelande.

"Beskedet ger förhoppningar om fortsatt verksamhet och jobb i Fyrbodalsregionen. Ambitionen att utveckla nya elbilar på Saabs beprövade teknik är innovativt och framtidsinriktat. Det passar bra in i den forskning och utveckling som finns i det svenska fordonsklustret", heter det i näringsministerns kommentar.

Annons
Annons
Annons