Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lurar de dig att köpa gamla kräftor - som nya

/

Dina färska kräftor kan i själva verket vara uppemot tre år gamla.

Det visar ett nytt avslöjande.

Annons

Matfusket fortsätter.

Kräftor, som har varit frysta i flera år, tinas och säljs - som färska.

Det enligt ett avslöjande i Aftonbladet.

Tidningen hänvisar till uppgiftslämnare som hävdar att så mycket som 80% av de färska kräftorna i själva verket kan ha varit frysta.

I vissa fall blir kräftorna liggande i uppemot tre år.

– Det är order direkt uppifrån att de ska frysas och sedan ska de tinas upp fint och lugnt så att inte konsumenterna märker något. Alla vet om att det görs fel, ingen tycker att det är bra, men folk är rädda om sina jobb, säger en anställd på ABC Foods till Aftonbladet.

På Livsmedelsverket är man kritiska.

– Det är ju att lura konsumenten. Är kräftorna upptinade har de varit lagrade i frysen och då är de inte nykokta, säger statsinspektör Pontus Elvingson.

Christer Wrisemo, delägare i ABC Foods, förnekar dock att det skulle gå till på det viset.

– Jag känner igen tillvägagångssättet, då vi försökt lära oss hur kräftorna ter sig om man gör på olika sätt. Men jag har inte alla de grejerna exakt. Vi jobbar i princip bara med levande produkter, säger Wrisemo till Aftonbladet.

Så sent som 30 juli i år besökte livsmedelsinspektörer ABC Foods lokaler. Något som resulterade i ett antal anmärkningar. Bland annat visade sig märkningen av kräftorna vara bristfällig.

– Det går alltså inte att spåra om livsmedlet har varit fryst eller inte, säger Shahram Shahmardian, miljöingenjör på Huddinge kommun.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten konsumerar det svenska folket tillsammans 3 000–4 000 ton kräftor om året.

Annons
Annons
Annons