Annons

Så lurar de dig att köpa gamla kräftor - som nya

Dina färska kräftor kan i själva verket vara uppemot tre år gamla. Det visar ett nytt avslöjande.

Matfusket fortsätter.

Kräftor, som har varit frysta i flera år, tinas och säljs - som färska.

Det enligt ett avslöjande i Aftonbladet.

Tidningen hänvisar till uppgiftslämnare som hävdar att så mycket som 80% av de färska kräftorna i själva verket kan ha varit frysta.

I vissa fall blir kräftorna liggande i uppemot tre år.

– Det är order direkt upp­ifrån att de ska frysas och ­sedan ska de tinas upp fint och lugnt så att inte konsumenterna märker något. Alla vet om att det görs fel, ingen ­tycker att det är bra, men folk är rädda om sina jobb, säger en anställd på ABC Foods till Aftonbladet.

På Livsmedelsverket är man kritiska.

– Det är ju att lura konsumenten. Är kräftorna upp­tinade har de varit lagrade i frysen och då är de inte nykokta, säger statsinspektör Pontus Elvingson.

Christer Wrisemo, delägare i ABC Foods, förnekar dock att det skulle gå till på det viset.

– Jag känner igen tillvägagångssättet, då vi försökt lära oss hur kräftorna ter sig om man gör på olika sätt. Men jag har inte alla de grejerna exakt. Vi jobbar i princip ­bara med levande produkter, säger Wrisemo till Aftonbladet.

Så sent som 30 juli i år besökte livsmedelsinspektörer ABC Foods lokaler. Något som resulterade i ett antal anmärkningar. Bland annat visade sig märkningen av kräftorna vara brist­fällig.

– Det går alltså inte att spåra om livsmedlet har varit fryst eller inte, säger Shahram Shahmardian, miljö­ingenjör på Huddinge kommun.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten konsumerar det svenska folket tillsammans 3 000–4 000 ton kräftor om året.

Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons