Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S lovar jobb eller skolbänk för unga

S-ledaren Stefan Löfven lovar att avskaffa långtidsarbetslöshet bland unga om han vinner valet.

Han vill satsa på 35 000 nya jobb och utbildningsplatser.

Annons

– Ingen ung kille eller tjej ska behöva gå arbetslös mer än sex månader. Det är ett tydligt socialdemokratiskt besked, säger Löfven.
I dag har omkring 35 000 unga under 25 år varit arbetslösa i mer än ett halvår. Socialdemokraterna vill att de antingen ska få ett yrkesintroduktionsjobb, läsa klart på gymnasiet eller utbilda sig till ett yrke där arbetskraftsbrist råder.
– Det är inget nytt under solen, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).
Yrkesintroduktionjobb finns redan i flera branscher i dag. Det innebär en tidsbegränsad anställning med handledarstöd och utbildning för att lära sig ett yrke. Bland annat IF Metall, där Löfven tidigare var ordförande, har slutit ett avtal om sådana jobb. Lönen är 75 procent av lägsta lönen i branschen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt talade sig varm för yrkesintroduktionsavtal redan i sitt Visbytal i somras. Reinfeldt vill dock avvakta de pågående förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare.
Löfven tycker inte det finns anledning att vänta till 2014. Han vill ge privata arbetsgivare ett stöd på 10 000 kronor i månaden och betala hela lönekostnaden för offentliga arbetsgivare i upp till ett år om de ställer upp med yrkesintroduktionsjobb.
För unga arbetslösa utan gymnasieexamen föreslår S ett individuellt anpassat utbildningskontrakt. Utbildningen ska kunna kombineras med jobb eller praktik på halvtid. Moroten är ett förstärkt studiebidrag på 6 500 kronor. Själva bidraget finns redan i dag, men har inte varit en succé när det gäller att locka unga till skolbänken.
Löfven är dock säker på att kunna avskaffa långtidsarbetslösheten bland unga med sin politik.
– Ungdomar vill inget hellre än att få göra nytta, säger han.


Stockholm(TT)

Annons
Annons
Annons