Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk varning om oro i krisens spår

Annons

Rysslands vice inrikesminister varnade på onsdagen för att landets förvärrade ekonomiska situation kan leda till oroligheter bland allmänheten och pekade ut en ökad brottslighet bland "utlänningar" som följd.

Kommentaren kommer flera dagar efter det att kravallpolisen i den östliga staden Vladivostok med våld upplöste en demonstration där ett tusental människor protesterade mot regeringens beslut att höja importtullarna på begagnade utländska bilar.

Beslutet var avsett för att skydda ryska biltillverkare från den globala ekonomiska nedgången men har lett till upprörda reaktioner i Vladivostok, där tusentals människor arbetar med att importera bilar från närliggande Japan.

En del bedömare har varnat för att protesterna kan sprida sig.

"Utlänningar mer brottsbenägna"

Suchodolskij sade också att krisen kan öka brottsligheten genom att göra människor utblottade och pekade ut de många utländska gästarbetare som arbetar i landet.

Många av Rysslands byggarbetare och andra kroppsarbetare kommer från Centralasien eller fattiga tidigare Sovjetrepubliker.

Krisens första strejk

Tidigare i december lade 250 tadzjikiska byggarbetare ner arbetet på en byggarbetsplats i ryska Jekaterinburg i en protest mot obetalda löner, i vad tidningen Kommersant kallade för finanskrisens första större strejk.

Ryssland har upplevt ett uppsving i rasistdåd riktade mot personer med "icke-slaviskt" utseende i takt med allt mer nationalistisk retorik från Putin-administrationen.

Annons
Annons