Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsman fälld för mutbrott

Annons

Den finländske konservative riksdagsmannen Ilkka Kanerva dömdes på onsdagen till villkorligt fängelse i ett år och tre månader för brott mot tjänsteplikt och grovt mutbrott.

Rätten fann att Kanervas agerande gör honom olämplig att inneha ett offentligt uppdrag, men den villkorliga domen innebär inte automatiskt att han tvingas avstå från sin riksdagsplats. Domen måste vinna laga kraft, innan det kan avgöras. Det bör också röra sig om ett avsiktligt brott, enligt riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen.

Kanerva anser att domen är hård och felaktig och kommer sannolikt att överklaga.

Jag känner mig som en människa som fått vingarna avklippta, sade han.

Helsingfors tingsrätt dömde i samma härva två tidigare chefer, Arto Merisalo och Tapani Yli-Saunamäki, till 6 års respektive 3,5 års fängelse för ekonomiska brott. Bolagen som de jobbade åt drevs i konkurs sedan de gett frikostiga bidrag till Kanervas 60-årsfest i januari 2008 och till Centerns valfinansiering.

Kanerva har tidigare gjort skandal med kvinnoaffärer. Han tvingades våren 2008 avgå som utrikesminister sedan det avslöjats att han från sin tjänstemobil hade skickat hundratals sms till en känd strippdansös.

Annons
Annons
Annons