Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Retroromantiker njuter av spelkänslan

/
  • Christoffer Wiig samlar på spel. Han skulle vilja ha en Atari 2600, komplett tillsammans med Tetris som bara finns i 100 000 exemplar.
  • Christoffer Wiig föredrar spel från den gamla skolan. I hans spelsamling återfinns bland annat C64-spelet Pirates. Dock utan karta.
  • Till commodoren. 64:an.

Christoffer Wiig, som går andra året på teknikprogrammet, Härnösands gymnasium, har spelat tv-spel sedan han var liten. Hans spelsamling består av flera konsoler, varav två stycken Philips Video pack. Hemma hos honom är det retrospel som gäller.

Annons

– Det är ofta bättre spelkänsla på många gamla spel, allt handlar inte om grafiken. Det enda som spelar roll är om det är roligt att spela och att kontrollen ska vara någorlunda okej, så att man inte trycker åt vänster och hamnar rakt upp, säger Christoffer Wiig.
– En annan grej är att spelmusiken var bättre förr, mera trallvänlig. Exempelvis temat i Super Mario och Donkey Kong. Det släpps en massa skräpspel till nya tv-spelskonsoler, särskilt till Wii och då speciellt Wii music. 

Spelet han spelar nu är Monkey Island. I det spelet finns det mycket humor och originella spelsekvenser och det är en sak Christoffer tycker är viktigt i spel.
– Fäktningssekvenserna i Monkey Island är roliga; ”Insult swordfighting”, då man ska förolämpa motståndaren tills den har förlorat. Jag gillar när det är konstiga minidelar i spel som kan vara helt sjuka egentligen, men som ändå hänger ihop med spelet. 

Det handlar mycket om att hitta den perfekta spelkänslan ifrån förr.
– På gamla tv-apparater gör sig 8- och 16-bits grafik mycket bättre än på en dataskärm. Nya tv-apparater förstör hela spelkänslan. 

Christoffer tycker att i nya spel måste man alltid komma in i en handling och det händer alltid väldigt mycket. I gamla spel är det bara någon bakgrundshandling för att få spelet att gå framåt. Han tycker att man lätt ska kunna komma in i ett spel.
– Det simpla är ganska nice. Tetris har till exempel ingen handling alls och man behöver inga förkunskaper för att kunna spela det, men det är beroendeframkallande. Och det är ofta ganska svårt. Men sitter man och nöter spelet så klarar man det till slut. 

Christoffer kan tänka sig att betala mycket för att utöka sin spelsamling. Ett spel kan han tänka sig att betala upp till fyra hundra för, men han lägger aldrig ner mer några tusen per år på spel och han har ingen aning om värdet på hans spelsamling. 

Han har sex konsoler, Playstation ett och två, den första modellen av Sega Mega Drive, Nintendo 64 och Commodore 64, Playstation portabel och hela två stycken Philips Video Pack.
– Video Pack misslyckades ganska hårt med att konkurrera med Atari och Nintendo 8-bitar. Min kartong är helt kraschad men annars är den i stort sett i mint kondition (en term som används bland annat på Tradera för att beskriva att varan är i nyskick). Jag har inte öppnat den på grund av att den är i så pass bra skick.
 
Commodoren gillar han för att det finns många bra spel med en bra spelmusik.
– Problemet är bara att den tar så lång tid att ladda i och med att det är kassettband. Man får trycka på play och sedan vänta en kvart, 20 minuter på att den ska ladda och ibland får man ladda flera gånger.
– Jag har ett exemplar av Pirates till Commodore 64, utan karta. Pirates brukar kosta ganska mycket. Den som har en karta över kan ge den till mig! 

Men hans samling är inte riktigt komplett ännu. Christoffer skulle vilja ha en Atari 2600 komplett tillsammans med Tetris som bara finns i 100 000 exemplar. De som tillverkade spelet blev stämda på grund av att de inte hade rättigheterna till att göra Tetris. Fast vill man ha tag på det spelet måste man leta på Ebay och vara beredd att betala ett par tusen.

Annons
Annons
Annons