Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor krisbudget i Japan

Annons

Japans regering riktar en blåslampa mot ekonomin och lägger fram en rekordbudget för att minska följderna av den ekonomiska krisen.

För budgetåret från 1 april 2009 vill regeringen under premiärminister Taro Aso anslå 88,55 biljoner yen, motsvarande ungefär 7 750 miljarder kronor. Regeringen utlovar skattesänkningar och andra stimulansåtgärder, men samtidigt minskas ulandsbiståndet och den redan stora statsskulden ökar ännu mer.

Den japanska ekonomin, världens näst största, har minskat två kvartal i rad sedan den utländska efterfrågan på japanska bilar, elektronik och andra exportvaror sjunkit.

Men Aso har andra problem än bara ekonomin. Bara tre månader efter det att han tillträdde får han nu se sina popularitetssiffror rasa i botten. De senaste opinionsmätningarna visar att oppositionen skulle vinna om det vore val i dag.

Aso krävde att oppositionen tar sitt ansvar för budgeten och han uteslöt ett tidigarelagt val. Ändå anslöt sig en av Asos egna partikamrater, den före detta ministern Yoshimi Watanabe, till oppositionen i en omröstning på eftermiddagen om nyval. Watanabe sade att bara nyval kan bryta rådande politiska dödläge. Men motionen röstades ned av regeringssidan med klar majoritet.

Annons
Annons