Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt vill sänka bolagsskatten

Annons

En kraftigt sänkt bolagsskatt, satsning på forskning och infrastruktur, bland annat utbyggd tunnelbana i Stockholm. Det är moderaternas prioriteringar inför höstens budget, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Moderaterna vill prioritera insatser i höstens budget som stärker svensk industris långsiktiga konkurrenskraft.

Det handlar om satsningar på forskning och infrastruktur. Vi vill göra betydande tillskott, säger Reinfeldt.

Idag höll han sitt sommartal i Gustavsberg utanför Stockholm. Innan talet sa han bland annat att Moderaterna vill bygga ut tunnelbanan till Nacka och höja trängselavgiften med några kronor för att kunna finansiera detta. De vill också sänka bolagsskatten.

Detta spelar väldigt stor roll för hur företag resonerar och var man lägger produktion och investeringar och beskattning av vinster, säger Reinfeldt. Vi talar om en mycket omfattande skattebas i Sverige, det handlar om 100 miljarder kronor, som är viktiga för att finansiera bland annat infrastruktursatsningar. Därför måste man följa detta väldigt noga. Det var sant för några år sedan att vi hade låg och konkurrenskraftig bolagsskatt. Det är inte sant i dag, säger han.

Exakt hur mycket bolagsskatten ska sänkas anger inte Reinfeldt. Men han hänvisar till att förslaget i höst för att begränsa företagens möjligheter att undvika att betala skatt genom så kallade räntesnurror kommer att ge utrymme för en sänkning av skatten.

Men jag tänker föreslå för mina alliansvänner att vi gör en ännu kraftigare sänkning än vad det ger möjlighet till, säger han.

I sitt öppna brev till allianskamraterna föreslår Reinfeldt att partierna, precis som 2006 och 2010, ska tillsätta gemensamma alliansarbetsgrupper för att utveckla politiken för mandatperioden 2014-2018.

Vi är det enda regeringsalternativet med möjlighet att bilda majoritet inom räckhåll och som kan ta ansvar för Sverige. Om man kommer oförberedd till jobbet att leda en koalitionsregering så har man inget tempo alls. Då tvingas man tillsätta en massa utredningar och göra kostsamma kompromisser. Det är det som Stefan Löfven kommer att få göra, säger Reinfeldt.

I sitt tal kritiserade han S-ledaren Stefan Löfven för dennes "tystnad".

I sex månader har han inte sagt något vettigt, konkret eller uppföljningsbart. Man kan inte gå tyst till val, sade Reinfeldt.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg tycker att statsministerns tal var förutsägbart.

Det var inget oväntat. Regeringen har redan sagt att det ska komma en infrastrukturproposition och en forskningsproposition så det är rimligt att man också levererar i budgeten på de områden där det ska komma propositioner. Regeringen har också i månader talat om att de skattehöjningar man föreslår med räntesnurrorna ska gå tillbaka till näringslivet i form av sänkt bolagsskatt, säger han till TT.

Damberg välkomnar regeringens förslag om en utbyggd tunnelbana i Stockholm, men vill gå längre.

Om man tycker att det är bra med en tunnelbaneutbyggnad till Nacka borde det vara lika bra med en utbyggnad till Hagastaden. Argumenten för en fortsatt utbyggnad växer med det här beskedet.
Annons
Annons
Annons