Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet en mardröm för länets lantbrukare

/

Frustrerad över den uteblivna semestervärmen?

Du är inte ensam.

För de alltjämt arbetande lantbrukarna i länet är regnperioderna en mardröm.

Annons

– Det är ett dystert läge för de som inte har hunnit med att skörda vallfoder och hö, säger Thure Eriksson, ordförande vid Lantbrukarnas Riksförbund i Västernorrland, till Sveriges Radio P4.

Medan regnet faller är det omöjligt att skörda - och när skörden blir liggande förlorar den i näringsvärde. Något som blir kostsamt i längden när lantbrukarna tvingas komplettera med kraftfoder.

– Kraftfoder är en stor kostnad. Det är den enskilt största kostnaden för oss och kan betyda 50 000 mer eller mindre i utgift beroende på hur man får ett bra vallfoder, så det betyder ganska mycket pengar, säger Stig Högberg, lantbrukare från Söråker i Timrå kommun.

Stig Högberg har haft turt nog att lyckas genomföra en skördning. I augusti är det dags igen.

– Ibland kan det hända att man får leva med såna här väderleksprognoser hela sommaren. Man måste faktiskt chansa lite, det gjorde vi vid midsommarhelgen och det kom inte så mycket regn som det hade lovats, säger han till Sveriges Radio i Västernorrland.

Tidigare i dag skrev Tidningen Ångermanland om att var femte jordbrukare i Västernorrland har lagt ner under en period på åtta år.

Annons
Annons
Annons