Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Barnen bekräftar utvisning

Annons

Svenska Rädda Barnen bekräftar att man är bland de fyra hjälporganisationer som utvisas från östra Sudan.

"Vi arbetar nu med att ta reda på orsakerna till beslutet och bedöma konsekvenserna för vårt arbete för barn," säger generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande.

Rädda Barnen ska ha instruerats av sudanesiska myndigheter att avsluta arbetet i östra Sudan och lämna området inom en månad. Organisationen har arbetat i Sudan i 25 år.

Svenska Rädda Barnen, som för närvarande arbetar i åtta delstater i Sudan, utvisas ur delstaten Red Sea State.

"Vi samarbetar med både centrala och lokala myndigheter och organisationer i det sudanesiska civilsamhället och genomför insatser för barn, för att förbättra barns livsvillkor. Behoven att förbättra situationen för barn är stora. Att assistera Sudan i detta mycket viktiga arbete är fortsatt av högsta prioritet", uppger Elisabeth Dahlin i pressmeddelandet.

Dahlin är överraskad över utvisningsbeskedet.

Vi har varit på plats i Sudan i 25 år och har haft ett nära och gott samarbete med myndigheter som ansvarar för barnfrågor, säger hon till TT.

Dahlin var i Sudan 2011 och fick då positiv återkoppling från både ministrar och parlamentsledamöter på Rädda Barnens arbete i landet.

Nu hoppas vi kunna få klarhet i vad det här beror på. Vi vet inte mer än att vi är ombedda att lämna.

Ytterligare tre biståndsorganisationer utvisas från östra Sudan men Dahlin har inte varit i kontakt med någon av dem.

Det viktiga för oss är att ta reda på varför Rädda Barnen måste lämna, säger Dahlin.

Rädda Barnen har 15 lokalanställda i området.

Vid sidan av Rädda Barnen utvisas två irländska och en japansk organisation. Åtgärden är den senaste i en rad restriktioner mot biståndsorganisationer i landet. Förra veckan rapporterade den spanska grenen av Läkare utan gränser att regimen i Khartum stoppar leveranser med mediciner till befolkningen i Darfur. Och FN:s säkerhetsråd har varnat för att hjälp inte kommer fram till invånarna i de södra delstaterna Södra Kordofan och Blå Nilen.

Annons
Annons
Annons