Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken svek Stone Roses

Annons

Stone Roses var Hultsfredsfestivalens stora dragplåster under torsdagen.

Men sett till festivalpubliken lockade franska electroduon Justice spelning på samma scen natten till fredagen betydligt fler besökare.

"Third coming". Så har Stone Roses comeback beskrivits i den engelska pressen efter beskedet i höstas om att Manchesterbandet skulle återförenas, 18 år efter senaste skivsläppet "Second coming".

För den svenska publiken är det i alla fall nästan lika länge sedan Stone Roses senast stod på en svensk scen. Då, i juli 1995, var platsen Lida söder om Stockholm och framträdandet på Lollipop-festivalen aningen skakigt.

På torsdagskvällen var det åter dags för gruppen att möta den svenska publiken. Platsen var Hultsfredsfestivalen och det var många besökare som hade sökt sig till områdets största scen när bandet skulle spela.

Trevande

Det blev dock en ganska trevande start. Till skillnad från gruppens fyra tidigare spelningar under maj och juni fick inte debutplattans öppningsspår "I wanna be adored" äran att inleda. I stället valde Stone Roses att öppna med "Love spreads" från uppföljaren "Second coming".

Sångaren och frontmannen Ian Brown hade till en början märkbart svårt att pricka tonerna. Och osäkerheten verkade sprida sig till resten av bandet. Efterföljande "I wanna be adored" och "Made of stone" gjorde inte saken bättre. Under hela första halvan av konserten var det en strid ström av festivalbesökare som lämnade platsen.

Tack, skönt att vara i Sverige, sade Brown efter tredje låten, och som det verkade oberörd av publikens bortfall.

Bättre andra halva

Inte förrän man nådde konsertens andra halva började det klicka mellan band och publik.

Nu är det definitivt dags att dansa, sade Brown innan gruppen jammade loss i en drygt tio minuter lång version av "Fools gold" som gick hem hos den kvarvarande publiken.

Till sist bjöd bandet även på "I am the resurrection", låten som man hoppade över på senaste konserten i Amsterdam. En stor gruppkram och, som det verkade, ett ganska nöjt band gick av scenen efter knappt 90 minuters konsert.

Om stora delar av publiken valde att lämna Stone Roses spelning var det tvärtom för franska electrohouseduon Justice som gick på en timme efter Manchesterbandet. Sett till antalet huvuden framför scenen avgick Justice med segern överlägset. Deras spelning lockade betydligt fler än Stone Roses.

Överhuvudtaget var konserterna med torsdagens dansartister, brittiska Chase & Status, svenska houseduon Nause och just Justice, välbesökta och ett rejält tryck på.

Annons
Annons
Annons