Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt limbo i Belgien

Annons

Belgiens kung Albert II mötte politiska ledare under lördagen för att finna en väg ur landets politiska kris. Regeringen föll - för tredje gången i år - efter ett omstritt försök att rädda krisbanken Fortis.

Premiärminister Yves Leterme meddelade sin och regeringens avgång i fredags. Orsaken var en rapport från Högsta domstolen, som fastslog att regeringen försökt påverka ett domslut om Fortis.

Kung Albert valde att inte omedelbart acceptera Letermes avgång, utan inledde i stället intensiva överläggningar med samtliga fem partiledare i regeringskoalitionen. Senare deltog även avgående justitieminister Jo Vandeurzen i överläggningarna, liksom talmännen för parlamentets båda kammare.

Leterme har bara suttit på posten i nio månader, och den belgiska pressen tror inte att han blir kvar länge till. Han har haft stora svårigheter att bilda och hålla ihop regeringen i det politiskt och regionalt splittrade landet.

Den senaste krisen har sin början i räddningsaktionerna för Fortis, som höll på att gå i konkurs. Regeringarna i Belgien, Nederländerna och Luxemburg gjorde gemensam sak och den franska banken BNP Paribas köpte den belgiska delen av storbanken.

Men Fortis små aktieägare var missnöjda med hur affären skötts och överklagade till en belgisk domstol. Det är under denna process som Brysselregeringen misstänks för att ha velat styra utfallet av domen.

Politiska bedömare i Belgien tror nu att det mest sannolika scenariot är att en tillfällig interimsregering tillsätts för att styra landet fram till i juni, då ett nyval kan hållas tillsammans med redan planerade regional- och EU-val.

Annons
Annons