Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk manifestation av Breivik

/

Scenen var massmördarens och han njöt av uppmärksamheten.

Anders Behring Breivik öste högerextrem retorik över Oslo tingsrätt och gjorde helt klart att han inte beklagar något.
– Jag skulle ha gjort det igen.

Annons

33-åringen fick på tisdagen börja förklara sitt handlande. Han hade begärt en halvtimme för att läsa högt ur ett dokument. Det tog långt över en timme att bli klar, trots att domare Wenche Elizabeth Arntzen flera gånger avbröt honom och ville skynda på.

Om någon inbillat sig att Breivik skulle låta det allra minsta ångerfull vet denne bättre nu.

Breiviks manus utgjorde ett slags historisk exposé över de oförrätter han anser att folken i Europa är utsatta för. Han malde på i sedan länge nerkörda hjulspår om kulturmarxism, multikulturalism, massinvandring och islamisering; Breivik följer troget en väletablerad högerextrem dolkstötslegend.

För honom är det fullt logiskt att döda ungdomar på ett AUF-läger och att bomba regeringen.

– Att genomföra ett litet barbari är ibland nödvändigt för att förhindra ett större barbari.
Med det syftade Breivik på de hundratusentals etniska norrmän som, menar han, riskerar att gå under när horder av muslimer och andra tar över hemlandet.
"Inga oskyldiga"

I de ordmassor som vällde ur honom anklagade han Norges socialdemokrater för utvecklingen i landet. Han såg AUF-medlemmarna som hjärntvättade och indoktrinerade.

– Detta var inga oskyldiga barn, hävdade Breivik och hänvisade till att flera av de mördade hade ledarpositioner och politiska förtroendeposter.

Måndagens gråt när hans egenproducerade propagandafilm visades berodde på "sorgen över att se sitt folk och sin kultur förstöras".
Efter hans inledningsanförande ägnades resten av dagen åt frågor från åklagaren Inga Bejer Engh.

– Varifrån har du fått rätten att "försvara det norska folket", undrade hon.
Breivik slingrade sig men fick till sist medge att han tagit sig den rätten själv som "militant nationalist". Han kom i kontakt med likasinnade 2001 på nätet. Enligt honom finns ytterligare två ensamceller kvar i hans klass.

Förutom S-politiker är massmedierna ett rött skynke för Breivik. Han avslöjade under åklagarens förhör att ett primärt mål var en journalistkonferens söder om Oslo i april 2011. Bland de över 670 deltagarna fanns tv-stjärnan Fredrik Skavlan.

Under eftermiddag fick Breivik redogöra för sitt medlemskap i Fremskrittspartiets ungdomsorganisation och sin karriär som ung affärsman. Han ägnade sig åt att sälja falska examensbevis.

– Jag tjänade min första miljon när jag var 24, poängterade han stolt flera gånger.
Manegen var krattad för Breivik och han uppträdde så gärna. Han svarade ofta med lust och verkade väl strukturerad under hela dagen. Inte sällan log han.
Men ingenting av det han sade gjorde det mer begripligt varför 77 människor måste dö den 22 juli.

Annons
Annons
Annons