Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panetta besöker tidigare Vietnambas

Annons

USA:s försvarsminister Leon Panetta besöker på söndagen Cam Rahn-bukten, en av de viktigaste amerikanska baserna under Vietnamkriget.

Panetta är den högst rankade amerikanen som besöker den forna flyg- och marinbasen sedan Vietnamkriget avslutades 1975 efter att nordvietnamesiska styrkor erövrat Sydvietnam.

Länderna undertecknade förra året en avsiktsförklaring om försvarssamarbete och Panetta planerar under sitt tvådagarsbesök att följa upp det.

Ny militärstrategi

Panetta befinner sig på en nio dagar lång resa i regionen efter att på lördagen ha framträtt på ett säkerhetsmöte i Singapore. Där lade han för första gången fram USA:s nya militärstrategi för Asien-Stillahavsregionen.

Beslutet att gradvis utplacera krigsfartyg i Stilla havet tillsammans med ett utökat nätverk av militära partnerskap innebär ett medvetet försök att stärka USA:s roll i ett område som bedöms som viktigt för USA:s framtid, sade Panetta.

Enligt Panetta ska USA ha merparten av sin flotta i Stilla havet 2020.

Flytten avspeglar amerikansk oro över Kinas ökande ekonomiska och militära inflytande, men Panetta hävdade att strategin inte är avsedd att utmana Kina.

Fler övningar

USA planerar också att öka antalet militärövningar i Stilla havet samt anlöpa flera större hamnar i ett större område, fram till Indiska oceanen.

Vid mötet i Singapore, som anordnats av tankesmedjan Internationella institutet för strategiska studier (IISS), deltog representanter för 27 länder.

Till skillnad från tidigare möten valde Kina att inte skicka någon delegation, vilket föranledde spekulationer.

Annons
Annons
Annons