På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Panetoz är redo att möta hösten

+
Läs senare
/

Sommaren börjar gå mot sitt slut och Dansa Pausa-killarna i Panetoz uppträder på årets näst sista "Allsång på Skansen" i SVT på tisdagen. De står nu inför många artisters stora mardröm: att tvingas följa upp en sommarplåga.

Aldrig döms en låt så hårt som när den är näst på tur efter en monsterhit. Och sällan är vi så flopp-benägna som när vi söker en ersättare till en sommarbubblig dänga - på hösten dessutom. I år har vi dansat och pausat oss igenom ljusa nätter tillsammans med Panetoz. Den hajpade kvartetten har gjort ett femtiotal spelningar med bara en utgiven singel som publikmagnet.

- Vi har fått positiv respons när vi kört de andra låtarna. Men alla väntar ju på "Dansa pausa". Stämningen byggs upp och sen exploderar det, säger
Nebeyu Baheru i Panetoz.

Bandet har funnits i många år, men har inte lyckats nå ut till en större publik förrän deras singel plockades upp av P3 i våras. Från början var planen att ett album skulle släppas på det egna skivbolaget, men nu har bandet skrivit på för ett större bolag för att få en extra knuff i musikbranschen. Nu stundar den stora utmaningen.

- Det är klart att vi känner press, vi vill ju vara kvar. Men vi vill inte bara vara kopplade till "Dansa pausa", säger Nebeyu Baheru.

Nu jobbar kvintetten med sitt debutalbum som ska släppas i höst. Samtidigt har intresset väckts utomlands. "Dansa pausa" strömmas oftare på Youtube i Polen än i Sverige och förra veckan gjorde amerikanska CNN ett tv-inslag med gruppen. Men Panetoz står stadigt på jorden.

- Vi har gjort det här i många år och alltid varit noga med att göra vår grej. Det finns ingen anledning till att styra sig till det som finns där ute. Risken är stor när man jobbar med folk som "vet vad som funkar". Vi har klassats som världsmusik och fått höra att vi inte "funkar", men det har det visst gjort. - Vi är måna om vårt sound och tänker fortsätta vara det, säger Nebeyu Baheru.

I september släpps nya singeln.

Hur ska ni lyckas toppa sommarhiten?

- Vi jobbar hårdare än någonsin med musiken. Det är klart att vi är oroade över hur vi ska följa upp denna succé, men vi har starka kort och vi hoppas att svenska folket kan ta till sig dem också.

  • Fakta/Panetoz om "Dansa pausa"

    "Vi lyssnar väldigt mycket på afrikansk "highlife"-musik och dancehall. I dancehallen är det oftast så att de sjunger om ett danssteg i refrängen. När de sjunger det så gör alla på dansgolvet samma steg. Det var tanken när vi kom på refrängen, men vi kunde inte komma på något speciellt danssteg så det blev bara "pausa".

    Tajmingen gjorde mycket. Den var inte tänkt som en sommarlåt från början. Vi spelade in videon i vintras. Det var bara tur att P3 började spela oss i rätt läge. Det blev nog en hit eftersom själva beatsen är energiska och medryckande och refrängen inte är så komplicerad. Det är viktigt att alla kan sjunga med."

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons