Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinska raketer mot Israel

Annons

Under julaftonen haglade palestinska raketer och granater ned på israelisk mark från Gaza. Förhoppningarna om förnyad vapenvila föreföll små.

Framåt eftermiddagen hade ett 60-tal projektiler slagit ned på israelisk mark. Det var den mest omfattande beskjutningen sedan vapenvila trädde i kraft efter egyptisk medling i och omkring Gaza i juni.

Vapenvilan löpte ut för fem dagar sedan och just nu verkar det inte troligt att det blir några samtal om en förnyelse. Beskjutningen vållade inga personskador, men en del israeliska byggnader skadades och människor som lever nära Gazagränsen greps av panik.

Två av de raketer som avfyrades var av typen Grad, som kan nå längre än den vanliga palestinska arsenalen av Qassamraketer. De slog ned cirka 13 kilometer från Gaza och träffade ett hus och ett nöjesfält i staden Ashkelon utan att vålla några skador.

Den militanta rörelsen Hamas väpnade gren sade att beskjutningen var en hämnd för att tre palestinier dödades av Israel sent i tisdags. Enligt Israel sköts de ihjäl av en armépatrull när de försöka lägga ut sprängämnen vid gränsstaketet.

Israels vice försvarsminister Matan Vilani sade i arméradion att beskjutningen inte kunde tolereras och att armén skulle göra allt för att sätta stopp för den.

Sedan vapenvilan utlöpte i fredags har Israel hotat med en större offensiv mot Gaza, medan Hamas sagt att man i så fall tänker slå till med nya självmordsattentat inne i Israel.

Med anledning av beskjutningen beslöt Israel att hålla Gazagränsen stängd på onsdagen, trots tidigare planer på att släppa in förnödenheter till palestinierna.

Annons
Annons