Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyddade trafikanter lever farligt

Annons

Antalet bilister som omkommer har minskat kraftigt de senaste åren.

Nu säger trafiksäkerhetsexperter att mer måste göras för att få ner dödstalen bland cyklister och fotgängare.

Antalet bilförare och passagerare som omkommer i olyckor har minskat kraftigt de senaste åren. Under 2001 var det sammanlagt 399 som omkom, i fjol var det 175.

Den långsiktiga trenden blir bättre hela tiden, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Trafikverket.

Och i Transportstyrelsens preliminära statistik för trafikdödade till och med april i år är siffrorna något lägre jämfört med motsvarande period i fjol, 76 för i år respektive 80 i fjol.

Orosmomentet i statistiken är de oskyddade trafikanterna.

I fjol steg antalet dödade fotgängare med mer än hälften. Hittills i år syns ingen förbättring. Under de fyra första månaderna dödades lika många gående som under motsvarande period i fjol, 15 personer.

Antalet cyklister som dödats eller skadats allvarligt sticker också ut. Det rör sig om fyra fler omkomna och 28 fler skadade hittills i år.

Det är de oskyddade som är den stora frågan. Cyklister, fotgängare och i viss mån motorcyklister, det är vad allt kommer att handla om under nästa tioårsperiod, säger Claes Tingvall.

Även Jan Sandberg, vd för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, oroas över olyckorna med de oskyddade trafikanterna. Han tar speciellt upp cykelolyckorna.

Det kan vara en trend för cyklisterna har ökat i antal. Det här är en trafikantgrupp som vi måste jobba extra med i framtiden, säger Jan Sandgren.(TT)

Annons
Annons
Annons