Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelhålet = onyttig mat?

/

"Nyckelhålet är lika vetenskapligt ute som en gång i världen Socialstyrelsens löjliggjorda 6-8 brödskivor om dagen", anser kostrådgivaren Christina Ögrim.

Annons

"Länsborna köper allt mer onyttig mat," är rubriken på förstasidan av TÅ i fredags, den 15 juni.

"Färre köper nyckelhålsmärkta produkter och försäljningen av mättat fett ökar. En oroande utveckling" anser Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

I sin bok Äkta vara Guiden till oförfalskad mat skriver Mats-Eric Nilsson: "Nyckelhålet. Livsmedelsverkets välkända märke. Det visar vad staten anser att medborgarna bör äta och dricka för att leva ett hälsosamt liv. Här handlar det om att lyfta fram livsmedel som innehåller mer fibrer och samtidigt mindre fett, socker och salt än andra produkter av samma typ."

Det låter väl bra, men betyder i många fall att de nyckelhålsmärkta produkterna innehåller fler tillsatser än de omärkta. Reducerar man det naturliga fettet i en vara försvinner samtidigt en del av smaken, konsistensen och ibland färgen. Och vad gör tillverkaren då för att hans produkt ska upplevas som det ursprungliga livsmedlet med normal fetthalt? Jo, han tillsätter aromämnen, stabiliseringsmedel och färgämnen. Att tillverkaren för att kompensera för smakförlusten har fyllt på med lika konstgjorda som omstridda sötningsmedel och smakförstärkare lägger sig Livsmedelsverket inte i.

Nyckelhålet är lika vetenskapligt ute som en gång i världen Socialstyrelsens löjliggjorda 6 - 8 brödskivor om dagen. Livsmedelsverket tar lika lång tid på sig att ändra riktning som en oljetanker i Panamakanalen.

I onsdags, den 13 juni har TÅ 3 uppiggande fiskrätter, recept som hämtats ur professor Charlotte Erlanson - Albertssons nya Kokbok för hjärnan. Hon är en av Sveriges mest namnkunniga forskare om fett och socker vid Lunds universitet. Hennes budskap är: Minska på sockret! Vi har på kort tid ökat vår sockerkonsumtion från 4 hekto till 42 kilo per år/ person. Ät naturliga fetter som Omega 3 i fet fisk och valnötter. Välj smör och rapsolja framför margariner med sitt innehåll av otaliga aromämnen, förtjockningsmedel, emulgeringmedel och konstgjorda vitaminer.

Så svenska folk!

Bli ännu duktigare på att läsa innehållsförteckningen!

Ni gör alldeles rätt i att äta mindre av nyckelhålsmärkt mat och mer av mättat fett!

Christina Ögrim,
Rehabcentrum
Kognitiv Kostrådgivare sedan 1999

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons