Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill Moderaterna vara med?

/

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser en chans att profilera partiet när det gäller lag och ordning. En smart strategi, särskilt med tanke på att det största regeringspartiet inte verkar vilja debattera.

Annons

Strax före valet 2010 anordnades ett seminarium i Stockholm där Markus Uvell, författare till den mycket intressanta boken Folkhemspopulismen, berättade om sin undersökning kring Sverigedemokraternas väljarkår och varför vissa partier tappat sympatisörer till SD.

Uvells bok, skriven tillsammans med den danske journalisten Erik Meier Carlsen, kan varmt rekommenderas och skall inte sammanfattas i denna ledare, men under seminariet gjorde Uvell en analys av de två största partiernas förhållningssätt till Sverigedemokraterna som var mycket intressant 2010 och minst lika intressant i dag.

Att Sverigedemokraterna varit duktiga på att locka väljare både från Socialdemokraterna och Moderaterna var och är ingen hemlighet. På frågan om vad dessa partier skulle kunna göra för att "locka hem" väljare svarade Uvell att det var svårare för Socialdemokraterna än för Moderaterna. De besvikna före detta S-sympatisörerna, främst LO-medlemmar verksamma i branscher där jobb flyttat utomlands och fabriker fått stänga, skulle knappast komma tillbaka till Socialdemokraterna om inte partiet petade bort Mona Sahlin och "byter till en man som LO-medlemmarna kan sympatisera med". Det behövdes mer prat om industrigolv än HBTQ-frågor, mer LO-vurm och mindre storstadsprägel.

För Moderaterna var det, enligt Uvell, betydligt lättare, då många moderata väljare valt Åkesson före Reinfeldt främst på grund av SD:s syn på lag och ordning. "Det räcker för Reinfeldt att resa till Malmö nästa gång det är oroligt och lova tuffare tag, så kommer väljarna man tappat till SD tillbaka", konstaterade Uvell.

I dag, två år senare, har Socialdemokraterna petat bort Sahlin – och både hunnit välja och sparka Håkan Juholt – och har i dag en partiledare i förre Metall-ordföranden Stefan Löfven som åtnjuter stort förtroende hos de väljare som betecknar sig som LO-medlemmar. Att Sverigedemokraternas enda statistiskt säkerställda nettoförlust i SCB:s stora partisympatiundersökning i maj, både i jämförelse med SCB:s mätning från hösten 2011 och med riksdagsvalet 2010, var till Socialdemokraterna har Stefan Löfven garanterat stor del i.

Inte heller är det en slump att den enda säkerställda nettovinsten för Sverigedemokraterna var från Moderaterna. Jimmie Åkesson och hans partikamrater kan fortfarande locka över M-sympatisörer genom att prata om fler poliser och ordning och reda på gator och torg, eftersom Moderaterna helt lämnat walk over på det området.

Att Åkesson varit på turné ute i landet för att lansera förslaget om fler synliga poliser, och att han i Almedalen valde att prata om att lagens långa arm borde slippa kontorsarbete för att kunna vara mer ute på fältet, är en del i att etablera SD som partiet som värnar lag och ordning. Det är smart och troligtvis också ganska effektivt. Att skrämma upp väljare och sedan lansera förslag som syftar till att visa att man tar medelsvenssons oro på allvar – oavsett om den är verklig eller bara påhittad av SD – har fungerat förut för Sverigedemokraterna. Och vilket parti kommer att argumentera för färre synliga poliser?

Det är verkligen att beklaga att Moderaterna, som i regeringen ansvarar för de kriminalpolitiska frågorna, helt undviker att ta debatten med Sverigedemokraterna på det här området. Ibland är det lätt att glömma bort att det är en moderat, Beatrice Ask, som är landets justitieminister.

Att skrika "fler poliser" är enkelt, men att presentera ett heltäckande kriminalpolitiskt program är en helt annan historia. Moderaterna borde inte ge Sverigedemokraterna chansen att profilera sig på det här området. Det borde inte något annat parti heller, för den delen.

Det går faktiskt att prata om poliser utan att framstå som populister.

Annons
Annons
Annons