Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är inte neutrala

/

Sveriges regering kritiserade invasionen av Irak. Samtidigt hjälpte den svenska militära underrättelsetjänsten sina kolleger i USA.

Annons

Kvällstidningen Expressen har tagit del av dokument som visar att underrättelseinformation utbytts mellan Sverige och USA inför invasionen av Irak. Det handlar om ett antal svenskbyggda bunkrar i Bagdad som den svenska militära underrättelsetjänsten ska ha försett sina amerikanska kolleger med information om. Detta samtidigt som den socialdemokratiska regeringen utåt kritiserade invasionen och ansåg att endast en FN-sanktionerad aktion var acceptabel.

Göran Persson säger i dag att han inte har något minne av händelsen, men hos ett parti som Persson ofta sökte stöd hos finns en vilja att friska upp minnet hos den förre statsministern.

Enligt riksdagsledamoten Peter Rådberg (MP), ledamot i försvarsutskottet, överväger de gröna att lämna in en anmälan till konstitutionsutskottet (KU) så att en utredning kan sättas igång.

Även förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly uttalar sig i Expressen om behovet av en granskning. Ohly säger sig aldrig ha hört talas om att Sverige hjälpt USA med underrättelseinformation, trots att han hade regelbundna informationsträffar med dåvarande utrikesminister Anna Lindh.

– Om jag hade fått kännedom om att den svenska regeringen eller svenska myndigheter underlättar en amerikansk invasion då hade jag direkt offentliggjort det och kritiserat både regering och myndigheter väldigt hårt, säger Ohly till Expressen.

Visst kan man förstå att tidigare samarbetspartners till den socialdemokratiska regeringen kan känna sig förda bakom ljuset.

Om inte förvåningen över att Sverige och USA samarbetat är spelad är dock naiviteten hos våra folkvalda mer än lovligt stor.

Den omhuldade svenska neutralitetspolitiken är ett minne blott; våra allianser och våra samarbeten gör att Sverige i en säkerhetspolitisk kontext har fler länders intressen än sina egna att ta hänsyn till. Sverige är exempelvis sedan länge en viktig samarbetspartner för Nato, och i EU är det förre ÖB:n Håkan Syrén som är ordförande för unionens militärkommitté (EUMC).

I den här typen av samarbeten ingår inte bara deltagande i övningar och operationer, utan även informationsutbyte.

Expressens avslöjande förvånar inte.

Inte heller förvånar Göran Perssons uttalande. Om den förre statsministern glatt hade berättat för Expressen att "jo, vår militära underrättelsetjänst samarbetade med amerikanerna samtidigt som jag kritiserade USA" skulle det inte bara vara ett tecken på att Persson förlorat all politisk fingertoppskänsla. Det skulle troligtvis också vara första gången som en före detta statsminister valt att avslöjat hemligstämplat material för en tidning.

Om KU vill utreda om Sverige för snart ett decennium sedan samarbetade militärt med USA skall det givetvis göra det.

Blir svaret något annat än "ja" är det att betrakta som det största avslöjandet i den här så kallade "affären".

Annons
Annons
Annons