Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får vad?

/
  • Finansminister Anders Borg (M) är mannen som skall övertalas när de borgerliga partierna nu skall budgetförhandla.

Budgetförhandlingarna är i full gång. Och rubriker om "överkörda" partiledare som "sviker" är att vänta.

Annons

"KD viker sig om pensionerna" var den braskande rubriken i Dagens Nyheter i går. Enligt tidningen skulle Kristdemokraterna i budgetförhandlingarna ha gått med på att skatten för pensionärer sänks först 2014, och inte 2013 som det pratats om tidigare.

Detta påstående dementerades kraftigt av KD under fredagsförmiddagen, men DN:s rubrik visar med all önskvärd tydlighet att det just nu pågår ett tjuv- och rackarspel då de fyra borgerliga partierna skall försöka komma överens om en gemensam budget.

Uppgifter kommer att läckas till medier och det kommer att spekuleras vilt i att partiledare X försöker sätta press på partiledare Y. Och så kommer vi återigen att få höra att finansminister Anders Borg (M) sitter med vetorätt (vilket han antagligen gör i de flesta frågor).

Utåt sett lär den borgerliga regeringen försöka ge sken av att allt är frid och fröjd; efter sommarens skriverier om sprickor i alliansen är ett uppslitande budgetbråk inför publik det sista statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill ha.

Att få ihop en budget som alla fyra partier kan vara nöjda med är dock inte det lättaste.

Alla fyra partier är i behov av en skjuts uppåt i opinionsmätningarna – Moderaterna för att åter kunna utmana Socialdemokraterna om att vara landets största parti, de övriga tre borgerliga partierna för att slippa svettas på grund av närheten till det förhatliga strecket vid fyra procent – och vill så klart få pengar till just sina hjärtefrågor. Samtidigt måste kvartetten visa att man kan hålla ihop som en allians; någon ny borgerlig partibildning bestående av de fyra allianspartierna är inte att eftersträva, men om M, FP, C och KD inte lyckas dra någorlunda jämnt under resten av mandatperioden blir det garanterat maktskifte 2014.

Vissa frågor är regeringspartierna överens om. Det kommer exempelvis att bli både infrastruktursatsningar och mer pengar till forskning. Men hur blir det med Kristdemokraternas löfte om sänkta skatter för pensionärer? Kommer Centerpartiet att få ner arbetsgivaravgifterna? Och kan Folkpartiet till slut få igenom förslaget om avskaffad värnskatt? Nej, det sistnämnda är, märkligt nog, totalt orealistiskt. Det finns förvisso ingen poäng med värnskatten, förutom att visa att staten inte gillar att folk tjänar för mycket pengar (och just nu är "för mycket pengar" strax under 49 000 kronor i månaden), men för Moderaterna tycks det vara en stor symbolfråga.

Och att Moderaterna är större i riksdagen än de andra tre partierna tillsammans får inte glömmas bort, särskilt inte när rubriker om att ett parti blivit "överkört" eller ett annat "svikit" dyker upp i tidningarna.

Det är inte bara hans pedagogiska framtoning och det faktum att han är den person som statsministern litar allra mest på som ger finansminister Anders Borg (M) så mycket makt.

30 procent i väljarstöd i senaste riksdagsvalet ger också lite mer manöverutrymme.

Annons
Annons
Annons