Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är det som skriver?

/

Allmänna handlingar diarieförs för att granskningar skall kunna ske, ansvar utkrävas och transparens råda. När det gäller utrikesministern är dock det mesta ganska oklart.

Annons

Carl Bildt började mejla när folk fortfarande skrev brev för hand. Han började blogga när andra politiker fortfarande inte hade lärt sig att öppna mejlen och givetvis är han aktiv på mikrobloggen Twitter, där meddelanden på högst 140 tecken skrivs i rasande fart av människor över hela världen.

Utrikesministern har dock valt att inte använda sociala medier för att skapa dialog och besvara frågor. Vid enstaka tillfällen ger sig Bildt in i kortare diskussioner med folk som ställer frågor till honom, men för det mesta är det envägskommunikation som gäller.

Frågan är bara vem det egentligen är som twittrar och bloggar, personen eller utrikesministern Carl Bildt. Är det Sveriges eller en enskild politikers hållning som kommuniceras?

I presentationen på hans blogg står det att han är "utrikesminister i alliansregeringen i Sverige".

På Twitter presenteras han som "Foreign Minister of Sweden since 2006".

Det är med andra ord utrikesministern som, i skriftlig form, förmedlar ett budskap. Då borde det rimligtvis vara regeringens officiella ställningstaganden som torgförs.

Både ja och nej.

I ett betänkande från Konstitutionsutskottet (2009/10 KU20), som huvudsakligen behandlar andra frågor än Carl Bildts aktiviteter i sociala medier, diskuteras frågan om bloggens officiella – eller kanske snarare inofficiella – status. Där konstateras det att bloggen är "Carl Bildts privata blogg där han kommenterar aktuella utrikespolitiska frågor" (så står det även på utrikesdepartementets hemsida där det länkas till bloggen).

I betänkandet går det även att läsa att "Enligt vad utskottskansliet tidigare inhämtat under hand från regeringskansliet skrivs Carl Bildts inlägg på bloggen sedan våren 2007 ut och hålls ordnade i utrikesdepartementet. Skälet för detta uppgavs vara dels att bloggen innehåller inlägg som är av politisk natur och närmast ger uttryck för regeringens åsikter i utrikespolitiska frågor, dels att ett från utrikesdepartementet utgående brev upprättat av Carl Bildt i motsvarande fråga skulle utgöra allmän handling."

Hur är det då med Twitter?

De inlägg – på max 140 tecken – som Bildt skriver där diarieförs inte.

De skrivs inte ut av UD och katalogiseras inte.

De lagras inte elektroniskt.

– Carl Bildts blogginlägg skrivs ut och sparas, men det sker inte med Twitter-inläggen. De jämställs med enklare dokument och papper som vi inte diarieför, säger Charlotta Ozaki Macias, chef för press-, informations- och kommunikationsenheten på UD.

– Twitter-inläggen är av enklare art och behandlar saker som redan är allmänt kända.

Charlotta Ozaki Macias medger dock att det hela inte är glasklart:

– Det pågår ett arbete i regeringskansliet om hur sociala medier, inklusive Twitter, skall hanteras ur offentlighetsperspektivet.

Det är nog på tiden.

I tisdags kom det senaste exemplet på att det inte längre är via UD som Sveriges officiella hållning i utrikespolitiska frågor förmedlas.

När det blev känt att Etiopiens premiärminister Meles Zenawi avlidit lät nämligen UD:s presschef Anders Jörle meddela att utrikesminister Carl Bildt skulle kommentera dödsfallet under tisdagsförmiddagen. Jörle hänvisade dock inte till något uttalande på UD:s hemsida, inte till något pressmeddelande och definitivt inte till någon presskonferens. Han hänvisade till utrikesministerns blogg och till Twitter.

På bloggen skrev Bildt sedan drygt 1700 tecken om att Meles Zenawi varit en av Afrikas mest betydelsefulla ledare (det får betecknas som ett inlägg "av politisk natur").

På Twitter skrev utrikesministern 135 tecken om att Meles Zenawi varit en av Afrikas mest betydelsefulla ledare (det får betecknas som ett inlägg "av enklare art").

På UD:s hemsida står det fortfarande ingenting om Zenawi. Den forskare som om 20 år vill veta hur UD kommenterade Zenawis död får hoppas att någon tjänsteman vet var pärmen med utskrifterna från bloggen finns (registrerade i diariet är de inte) och att det fortfarande går att komma åt Carl Bildts gamla Twitterkonto. I UD:s arkiv kommer det inte att finnas mycket att hämta för den som vill läsa vad utrikesministern skrivit.

Att Carl Bildt sköter de utrikespolitiska frågorna på egen hand har stått klart sedan han tillträdde som statsråd i oktober 2006; ingen minister, med undantag för finansminister Anders Borg (M), kontrollerar sitt politikområde på ett sådant sätt som Bildt.

Nu är det tydligt att han personligen kontrollerar informationen också.

Om det han meddelar sedan är att betrakta som officiella uttalanden från utrikesministern eller privata reflektioner signerade Carl Bildt kan bara han själv svara på.

Och svara på frågor är som bekant inte Bildts starka sida.

Men någon läsare är kanske vän med honom på Facebook och kan höra sig för?

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons