Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje människa har ansvar

Annons
Måndag 28 januari 2002Varje människa har ansvar

Bortförklaringar kan aldrig frånta människan ett ansvar för sina handlingar.

Listigt! Sonen till den kränkta och misshandlade 94-åriga kvinnan på det kommunala äldreboendet Hemgården i Gislaved gjorde allvar av en tanke som nog fler lekt med. De båda vårdarnas smädelser och hot mot den försvarslösa, dementa åldringen finns nu obönhörligen dokumenterade på band, omöjliga att förneka.

Om äldreomsorgen i Sverige vet vi både att den i huvudsak fungerar väl, såväl i kommunal som i privat regi. Men också att det har förekommit, och förekommer, vanvård. Det kan nog finnas en och annan vårdare i landet som nu svettas över att ha undkommit med blotta förskräckelsen, som nu drar en lättnadens suck över att det var någon annans elakheter som fångades på band.

Det kan nog också finnas anställda som skäms över att ha hört och sett övergrepp, men valt tigande av lojalitet med - och kanske rädsla för? - sina arbetskamrater. Trots att lagen föreskriver en skyldighet att anmäla. När nu risken att bli upptäckt på detta sätt gjort sig så dramatiskt påmind vågar man nog hoppas att övergrepp inom äldrevården blir ovanligare, och att fler vågar vittna om vad de sett hittills. Den 94-åriga kvinnans son har med bandpelaren som redskap hjälpt också andra.

Varför skedde detta? Några av de förklaringar som hittills hunnit framföras är typiska för det svenska debattklimatet i det att all skuld läggs på yttre omständigheter. I radion bortförklarade på torsdagen en psykolog det hela med att de anställda nog troligen både var utarbetade och mådde dåligt av privata orsaker. Man bara väntade sig att någon skulle haka på med oro över nedskärningar, privatiseringar och liknande.

Mobbning i skolan - ett annat aktuellt ämne - sades på 70-talet bottna i att den som mobbade mådde dåligt. Att det var ett slags uttryck för maktlöshet. Diskussionen brukade utmynna i den fullständigt absurda slutsatsen att det nog var mer synd om mobbaren än om offret. Men senare har forskning visat att de som mobbar tvärtom inte alls sover dåligt eller mår illa av vad de gör, och att de oftare än sitt offer har en bättre social hemsituation. Från det militära rapporteras ofta om pennalism. Men det befäl som trakasserar sina underlydande är knappast maktlöst. Däremot bedömer han nog, precis som de bandade vårdbiträdena, risken för upptäckt som liten. Det är snarare tillfället, mer än något annat, som gör tjyven.

I fallet med den mördade Fadime Sahindal ekar också gamla unkna kollektivistiska tankesätt. Faderns fasansfulla handling bortförklaras med hans nationalitet, eller med att han är del av det världsomspännande patriarkala förtryck som enligt denna teori inbegriper såväl talibaner som kurder och svenska, pappalediga män.

Individen fråntas ansvar för sina handlingar enligt detta synsätt. Det missleder debatten och tänkandet.Enfald

Ett moderat kommunalråd i Halmstad har uttryckts åsikter om invandrare på ett sätt som gör att man undrar om han lever i en egen värld. Thorsten Davidsson har nämligen inte hört en enda av de vandringssägner om nya svenskar som var vanliga för så där 30 år sedan.

Kommunalrådet har i sin enfald trott att invandrare till exempel grillar kycklingar i badkaret! Däremot nämnde han inget om att finländare gör bastu i köket med ugnen på högsta värmen eller att småbrukare från Medelhavsländerna hugger upp parkettgolvet i marklägenheter för att odla grönsaker.

Han visste dock att det är vanligt att borra hål i väggarna för att invandrarfamiljer ska kunna dela telefon med varandra. Inte av illvilja men av oförstånd, som han sade.

Detsamma kan kanske, om man är snäll, sägas om Thorsten Davidssons uttalanden.
Annons
Annons
Annons