Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valuta för pengarna?

/
  • Många organisationer men även myndigheter är på plats i Almedalen för att påverka. Får de valuta för insatsen?

Politikerveckan i Almedalen. Ni kan historien: Gotland, Palme, bilflak, politik. Nu är det dags igen. Redan på söndag är det Sverigedemokraternas dag och veckan som följer är större än någonsin.

Annons

Arrangemanget slår fjolåret med 20 procent fler evenemang. Creme de la creme från politiken, medierna, organisationerna, universitetsvärlden och näringslivet trängs i de smala gränderna.

Den direktkommunikation mellan folkvalda och väljare som var poängen vid starten 1968 har dock upphört. ”Vanligt folk” rör sig inte så mycket i Visby just denna vecka längre. Det är inte heller dem arrangörerna vill träffa och påverka.

Ledarsidan har tidigare år jämfört det med något annat som är i säsong: skrikande måsungar. Men kanske vore gökungar en bättre beskrivning.

Hur PR-byråerna, partierna och organisationer väljer att satsa sina egna pengar får väl främst deras ägare eller medlemmar ha synpunkter på. Men de stora summor i form av skattemedel som går åt när myndigheter, regioner, universitet och andra satsar i Almedalen är uppseendeväckande.

TT har ringt runt och redovisar diverse skattefinansierade verksamheters veckokostnad: Försvarsmakten 745 000 kronor, Socialstyrelsen 430 000, Sida 400 000, Försäkringskassan 300 000, Uppsala universitet 400 000.

Vad räknar de med att få tillbaka på insatsen? Hur utvärderas sedan deltagandet på Gotland? Går det att som medfinansiär till deras verksamhet ta del av en sådan utvärdering?

Inför Almedalen gick dokumentärfilmaren – och Skattebetalarnas förening-ledamoten – Martin Borgs ut med ett intressant initiativ på sin hemsida www.martinborgs.com.

Under nästa vecka samlas stora delar av Sveriges politiska elit på någon kvadratkilometer runt Almedalen i Visby. De allra flesta är där på någon annans bekostnad. Från hela landet kommer företrädare för olika kommuner och landsting, myndigheter och offentliga företag. Till vilken nytta för dig som skattebetalare?

Borgs erbjuder sedan läsaren en belöning för att på film avslöja det bästa slöseriet med skattepengar i Almedalen.

Du får gärna spela in på plats i Almedalen med din mobilkamera, och det behöver inte vara mer än till exempel en vass intervju eller rolig ståuppa. Självklart får det också vara något du satt ihop hemma.

Ledarsidan delar få ideologiska ståndpunkter med organisationen Skattebetalarnas förening som mest av allt gnäller om hur skattetrycket är för högt och om hur politiker använder skattemedel till sånt som föreningen inte tycker skattemedel ska användas till - vilket tycks vara allt som inte är vård, skola och omsorg.

Men poängen att politiker och andra som använder skattemedel har en skyldighet att hushålla med dem; att "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket" som Gustav Möller formulerade det, ja där är vi överens.

Visa hur ni får valuta för pengarna - eller stanna hemma.

Annons
Annons
Annons