Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfriheten är vinsten

/
  • Stefan Löfven (S) försöker hitta en medelväg när det gäller vinst i välfärdsföretag.

Socialdemokraterna ska försöka enas om en partilinje när det gäller vinst i välfärdsföretag. Stefan Löfven tror sig ha hittat en medelväg.

Annons

Socialdemokratin ska vara en bred kyrka, brukade förre statsministern Göran Persson säga. Ett parti med de traditioner, det väljarstöd och de medlemsrullor som Socialdemokraterna haft – allt är som bekant inte som förr i S – gör att falangstrider är ofrånkomliga.

Och när Socialdemokraterna bråkar så sker det öppet.

Just nu är den stora frågan vinst inom välfärdsföretag.

På ena sidan står motståndarna mot vinster i välfärdsföretag, men de vågar inte ta steget fullt ut och kräva ett totalt förbud.

På den andra sidan står de som tycker att valfrihet är bra och att välfärdsföretag ska få göra vinst – annars vore de per definition inte företag – men de vågar inte riktigt säga att de tycker att det är okej.

Det är med andra ord dags för kompromissernas kompromiss.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven verkar nu ha satt ner foten i frågan och bestämt sig för en lösning som ska göra alla glada. Eller bestämt sig och bestämt sig; det filas i alla fall på ett förslag i det mäktiga verkställande utskottet.

I en intervju i Dagens Nyheter i går ville Löfven prata om vikten av "full insyn" i välfärdsföretag och hårdare kvalitetskrav. Det skulle göra upphandlingsarbetet bättre och mer effektivt för kommuner och landsting, tror Löfven, och det skulle kunna vara en gyllene medelväg som kanske, kanske, kanske kan blidka vinstförbudsivrarna inom S.

Frågan om vinst i välfärdsföretag är knappast den roligaste som Stefan Löfven fått på sitt bord sedan han blev partiledare. Det är lockande att skrika "inga skattemedel ska föras ut ur landet" och säga nej till vinster i välfärdsföretag, men det är en ohederlig och, i långa loppet, ganska osmart taktik.

För det första är det inte sant att miljarder skattekronor rullar ut ur landet på grund av giriga riskkapitalister som plundrar äldreboenden och friskolor. De flesta företag i den så kallade välfärdsbranschen är långtifrån några kassakor.

För det andra uppskattar medelsvensson valfrihet. Föräldrar som förut frågade friskolerektorer "inte går ni väl med vinst?" för att på så sätt få ett bevis på att det var ett "hederligt" företag, ställer i dag frågan "visst går ni väl med vinst?". Kommuner kan när som helst lägga ner skolor och äldreboenden. Företag som har en sund ekonomi gör det inte.

Problemet är att det även bland välfärdsföretag finns rötägg som inte bedriver en verksamhet som lever upp till skattebetalarnas förväntningar. Dessa företag kommer in i systemet på grund av att kompetensen i många kommuner och landsting när det gäller upphandlingar och uppföljningar är alldeles för låg.

Kan det "full insyn"-förslag som Stefan Löfven slutligen presenterar råda bot på det problemet?

Ja, kanske, om det slängs med ett förslag om kompetenshöjande åtgärder för tjänstemännen och politikerna som hanterar skattemedlen.

Om Stefan Löfven får igenom sitt förslag på Socialdemokraternas kongress är dock en mindre fråga i sammanhanget.

Socialdemokratin må vara en bred kyrka enligt Göran Persson, men som den förre partiledaren visat behöver inte kongressbeslut följas om det så småningom ska göras regeringspolitik.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons