Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar S fortsätta sänka?

/

Förra statsrådet Leif Pagrotsky är snart färdig med sin översyn av Socialdemokraternas skattepolitik. Det lär inte bli stående ovationer från alla falanger inom partiet.

Annons

Dagens Nyheter kunde redan i går berätta om huvuddragen i den rapport som Pagrotsky planerar att lägga fram. En sak är klar: De S-företrädare som längtar efter en valseger 2014 för att kunna höja skatter igen har ingen supporter i den forne näringsministern.

Leif Pagrotsky vill inte rulla tillbaka jobbskatteavdragen och han ser inte någon anledning att avskaffa rutavdraget, då "det underlättar vardagen för många människor och har också visat vissa positiva effekter för sysselsättning och minskat svartarbete".

Värnskatten vill Pagrotsky så klart behålla – hade han sagt något annat hade han nog blivit utesluten ur partiet – men något återinförande av fastighetsskatten tror han inte på.

Leif Pagrotsky betonar i Dagens Nyheter att han vill utjämna "orättvisorna i skattesystemet", men inte genom att kräva mer pengar av skattebetalarna. Skattesänkningar för exempelvis arbetslösa och pensionärer är att vänta om Pagrotsky får bestämma, inte höjningar för medelinkomsttagare.

Hur Pagrotskys rekommendationer kommer att tas emot skall bli intressant att se. Skattediskussioner tenderar tyvärr ofta att handla mer om vad som är valtaktiskt smart än vad som faktiskt är klok skattepolitik.

Värnskatten är ett exempel på en skatt som enkelt skulle kunna avskaffas utan att staten tappar några intäkter. Avskaffad värnskatt skulle antagligen kunna generera mer pengar till det offentliga än vad värnskatten gör i dag, men det handlar om symbolpolitik – att visa att höga inkomster beskattas hårt – och inget parti, med undantag för Folkpartiet, driver frågan.

När det gäller fastighetsskatten är det tvärtom. Att fastighetsskatten är en stabil skattebas, och att den borde få göra comeback, framförs ofta från den akademiska världen, men från den politiska sidan blir det kalla handen. Få politiker har lust att bli kända för att de återinfört en impopulär skatt (avgiften som fastighetsägare betalar i dag gör tydligen inte lika ont).

De generösa ränteavdragen för bostadslån lär också bli kvar, trots att det skulle vara betydligt sundare att göra det mindre förmånligt med stora lån och istället sänka skatten på kapitalinkomster. Men att göra det dyrare med bostadslån är inte direkt någon valvinnare i storstadsområdena, och särskilt inte i Stockholm…

Vi lär därför även fortsättningsvis få se en snedvriden diskussion där resultaten i opinionsmätningar ofta kommer att tillmätas större betydelse än forskningen på området.

En positiv utveckling är dock den som går att skönja i de förslag som Pagrotsky nu planerar att presentera för sin partistyrelse, nämligen att skatter som sänkts blir allt svårare att höja.

I ett land där skattesänkningar ofta beskrivs som "kostnader" – trots att det ju handlar om att staten tar mindre pengar från skattebetalarna – och där skattehöjningar betraktats som ett tecken på att politiker vill ta initiativ är den utvecklingen verkligen något att glädjas åt.

Det kan mycket väl vara alliansregeringens största bedrift.

Annons
Annons
Annons