Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre myror - en elefant

/

En höjning av taket i a-kassan skulle kosta uppemot 30 000 jobb. ”Så pass stora negativa effekter har a-kassehöjningar”, hävdade finansminister Anders Borg (M) i Ekots lördagsintervju.

Annons

Med det verkade han sätta ner foten om att budgeten inte kommer att omfatta några förslag på ändringar av taket i a-kassan trots att tre av fyra regeringspartier önskar det. Tre myror är ju färre, eller i alla fall svagare, än en elefant.

– Sverige har haft väldigt generösa ersättningar och nu ska vi strama upp det lite grann. Vi ska inte strama det mer men det är för tidigt att börja tala om att man nu kan höja a-kassan.

Sverige har haft generösa ersättningar som lett till onödigt hög arbetslöshet, var Borgs beskrivning i radiointervjun.

Verkligheten ligger en bit vid sidan av ett sånt påstående.

Den ”väldigt generösa” arbetslöshetsförsäkringen som de senaste åren ”stramats upp lite grann” betyder i dag att bara fyra av tio arbetslösa överhuvudtaget har rätt till ersättning. Det är hälften så många som när Reinfeldt tillträdde.

Samtidigt får numera endast tolv procent av alla som jobbade heltid när de blev arbetslösa 80 procent av sin tidigare inkomst. Det är till och med mindre än hälften så många som för bara tre år sedan.

Huvudanledningen är att taket i a-kassan inte höjts på tio år. Efter den höjning som gjordes 2002 fick 75 procent av de arbetslösa 80 procent – nu får alltså bara en av tio det.

Uteblivna höjningar har på tio år dessutom gjort att a-kassetaket de facto sänkts. Värdet på den högsta möjliga ersättningen har sjunkit med motsvarande 2000 kronor.

Men visst, enligt Borgs tes ska ju detta ha bidragit till sänkt arbetslöshet så kanske ändå är det ett rimligt pris att betala. Hellre lön än a-kassa.

Men icke. Arbetslöshetssiffrorna som den borgerliga regeringen bedömde var massarbetslöshet 2006 är högre i dag.

Sen är det självklart så att Borg gillar att effekten av en sänkt ersättning tvingar arbetslösa att acceptera jobb till betydligt lägre lön än tidigare. Men då borde han förstås vara upprörd över många av fackföreningarnas kompletterande inkomstförsäkringar som kompenserar medlemmarna för den låga a-kassan – men såna säger sig Fredrik Reinfeldt gilla.

I så fall kan ju inte ens moderater tro på sina egna teorier om hur låg ersättning ger arbetslösa starkare incitament att söka jobb.

Då handlar det snarare om att gröper ur trygghetssystemen bakvägen, genom att tvinga en majoritet av svenskarna att betala två gånger för samma arbetslöshetsförsäkring, en gång till sin a-kassan och en gång till ett privat komplement.

Förr eller senare kommer de som betalar så mycket mer än de får att kräva kompensation. Och då kommer Borg med ett till jobbskatteavdrag – och ytterligare krav att ”strama upp” välfärdssystemen.

Annons
Annons
Annons