Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till slut skola de mötas

/

Regeringens budget är presenterad och skall debatteras. Och sedan är det dags för Socialdemokraterna att spela ut sina kort.

Annons

Visst påpekades det att läget kan bli sämre, men på det hela taget verkade finansminister Anders Borg (M) ganska hoppfull då han i går presenterade den till stora delar redan välkända budgeten.

Det finns utrymme för lite fler satsningar nu än tidigare år, det skall pratas mer om "investera" än "ansvar" och tydligen skall finansminister Anders Borg gå på krigsstigen mot alla som kritiserar budgeten. Under gårdagens budgetdebatt i riksdagen fick vi se en finansminister som verkligen gick in för att läxa upp sina motståndare med både siffror och hög – ibland alltför hög – röstvolym.

För en gångs skull verkar också alla partier i alliansen vara rätt nöjda. Alla vill så klart ha mer pengar till just sina hjärtefrågor, men då det satsas på järnvägsbyggen, sänkta bolagsskatter, sänkta pensionärsditon och forskning, ja, då verkar de flesta inom det borgerliga bygget vara tillfreds med livet.

Våra västernorrländska riksdagsledamöter är så klart besvikna över att det inte blir mer och bättre järnvägsräls i Norrland, men smärtan lindras med bland annat några extra miljoner till Mittuniversitetet. Så nej, några bittra interna bråk inom alliansen är inte att vänta den kommande tiden.

Det intressanta blir nu den budgetmotion som Socialdemokraterna lägger fram om två veckor.

Det blir den första höstbudgeten som Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterar – även om ingen av dem kan försvara den i riksdagen – och blir extra intressant med tanke på den tystnad som hittills präglat Löfvens partiledarskap.

Nu kan vi förhoppningsvis få en seriös budgetdebatt så att vi enklare kan se vilka skillnader som faktiskt finns mellan den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna (någon gemensam rödgrön budgetmotion läggs som bekant inte fram).

I går skrev Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson och Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet och den som tar debatterna i riksdagen för Socialdemokraterna, en debattartikel i Dagens Nyheter där man kritiserade regeringen för att den inte stimulerar efterfrågan och förvarnade om att S kan komma att göra en annan bedömning av reformutrymmet i sin budgetmotion. Regeringens politik var inte förenlig med överskottsmålet i det finanspolitiska ramverket, slogs det fast med emfas.

Ord och inga visor? Nja, snarare ett ganska snällt "vi tycker nog att vi är lite bättre på det här med att räkna än vad ni är"-påpekande.

När finansminister Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har pratat om ansvar har oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, skrikit "investera mer!".

Nu när Borg & co vill prata om investeringar verkar Socialdemokraterna inställda på att prata om mer ansvar.

Och till slut skola de alla mötas i mitten och diskutera detaljer.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons