Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafett var enda dag

/
  • Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Jacomina Beertema är skeptisk till att det går att klara sig utan stafettläkare. Här ses Beertema under en landstingsfullmäktige tidigare i vår.

Uttalade målsättningar till trots är kostnaderna för stafettläkare i landstinget Västernorrland fortsatt höga. Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Jacomina Beertema (M) bör prioritera att minska beroendet av den dyra inhyrda arbetskraften.

Annons

De Olympiska spelen i London lider mot sitt slut. I kväll går semifinalerna i de prestigefyllda stafetterna på 4x100 meter. På lördag kväll genomförs finalen. Efter att målsnöret är passerat, blommorna och medaljer utdelade och champagnen urdrucken får stafettentusiasten lugnt vänta i fyra år innan det på nytt är dags för en stafettävling av denna dignitet.

I landstinget Västernorrland är det tyvärr betydligt tätare mellan stafetterna. Bara första halvåret i år har de läkare som tillfälligt hyrs in i landstingets verksamhet – de så kallade stafettläkarna – kostat närmare 60 miljoner kronor. Och trots att målsättningen har varit att minska stafettläkarkostnaderna från drygt 120 miljoner år 2011, till 100 miljoner detta år, var kostnaderna för det första halvåret 2012 högre än motsvarande period förra året.

Läkarbristen i Sverige har få vinnare. Bemanningsföretagen som hyr ut läkare kan dock gnugga händerna då den totala kostnaden för stafettläkare i Sverige i fjol översteg två miljarder kronor. Hos dessa företag kan sedan ett litet antal läkare tjäna oproportionerligt stora pengar.

Visst finns det stafettläkare som är så erfarna och specialiserade att de går att jämföra med 100-meterslöpningens gigant Usain Bolt. Men när landstinget tvingas betala för en Bolt, när det egentligen räckt utmärkt med en sprinter från Idrottsföreningen Vingarna i Örnsköldsvik eller Brännans IF i Härnösand, då finns det rejäla fel i systemet. Visar det sig dessutom att vad landstinget får är en medeldistansare från Sundsvall, då blir det definitivt inga medaljer.

Klart är att vården blir fattigare med beroendet av stafettläkare. Resurser som annars hade kunnat göra det tätare i korridorerna på akutmottagningar och vårdcentraler går i stället åt till att över huvud taget få fram de läkare som är själva förutsättningen för verksamheten.

Exakt vad en stafettläkare kostar varierar med hur desperat vårdgivaren i fråga är. Ett riktvärde är att de kostar åtminstone dubbelt så mycket som en läkare i ordinarie personalstyrka, i bland tre gånger så mycket. Alltså någonstans mellan 100 000 och 200 000 kronor per månad. Försiktigt räknat har då stafettläkarna i landstinget

Västernorrlands verksamhet hittills i år medfört en merkostnad om ungefär 30 miljoner, eller 60 miljoner kronor årligen räknat på förra årets kostnadsnivå.

De resurserna skulle göra betydligt bättre nytta på andra håll i landstingets verksamhet.
När tidningen tidigare i somras frågade hälso- och sjukvårdslandstingsråd Jacomina Beertema (M) om möjligheterna att klara sig utan stafettläkare var hon pessimistisk.

Tyvärr är reaktionen korrekt; när det utbildas för få läkare i Sverige så går det inte att över en natt göra sig oberoende av stafettläkare.

Det är däremot viktigt att Beertema (M), själv läkare till yrket, prioriterar att få bukt med de höga läkarkostnaderna. Läget i dag är inte önskvärt och trenden visar, landstingsledningens målsättningar till trots, inte några tecken på att vända.

Stafett må vara spännande teveunderhållning, men 60 miljoner kronor... Det är en rejäl effektiviseringspotential det.

Annons
Annons
Annons