Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspurten närmar sig

/

Opinionsmätningarna pekar på ett överraskande jämnt val. Då gäller det att partiets trogna väljare går till vallokalerna.

Annons

Demokraterna hoppades att vicepresident Joe Biden skulle göra det hans chef, president Barack Obama, inte mäktade med i debatten mot Mitt Romney och attackera republikanerna hårt.

Republikanerna hoppades att deras vicepresidentkandidat, Paul Ryan, metodiskt och med exempel och statistik skulle visa att Obama-administrationen misslyckats med både ekonomin och utrikespolitiken.

När krutröken lagt sig efter vicepresidentkandidatsdebatten i staden Danville i Kentucky – en debatt som var både underhållande och väldigt klargörande – var båda sidor nöjda.

Demokraterna jublade över att Biden svingat vilt – stundtals alltför vilt – och visat engagemang och kampvilja; efter Barack Obamas bedrövliga insats i den första debatten mellan presidentkandidaterna behövde demokraterna lite energi.

Republikanerna gladde sig åt att Ryan behållit sitt lugn, trots att Biden ständigt avbröt honom och verkligen satte Ryan under press.

Vem som vann?

Högst oklart. Några av mätningarna som amerikanska TV-kanaler gjorde direkt efter debatten pekade ut Ryan som segrare, medan Biden utsågs till vinnare i andra undersökningar. Vicepresidenten upplevdes som engagerad, men också lite för arrogant (hans hånleenden och teatraliska suckar under Ryans repliker vann inte över några väljare). Paul Ryan å sin sida framstod som lugn, påläst och redo för den nationella scenen, men knappast som någon passionerad politiker.

De flesta oberoende bedömare var efter debatten överens om att det hela hade slutat oavgjort.

I ett land där partierna har ungefär hälften av väljarkåren var handlar mycket av arbetet under en valrörelse om att få basen i det egna partiet att faktiskt pallra sig iväg till vallokalerna. Valdeltagandet i USA är, med svenska mått mätt, lågt, så varje "säker" väljare som går och röstar är viktig.

Biden och Ryan övertygade inga osäkra väljare under torsdagens debatt, men de fick "de egna" att känna sig stolta och antagligen också mer motiverade att engagera sig i kampanjen. Skillnaderna, både när det gällde politik och uppträdande, var väldigt tydliga. De två vicepresidentkandidaterna försökte inte direkt närma sig mitten och hitta gemensamma nämnare...

Vicepresidentkandidaternas debatt brukar sällan ha någon direkt påverkan på valresultatet, men för demokraterna var det extra viktigt att Joe Biden gjorde en bra insats, då republikanernas kampanj haft vind i seglen den senaste veckan och Mitt Romney gått från att vara kandidaten utan chans att nå Vita huset till att nu vara en utmanare som måste tas på allvar.

I opinionsmätningarna, som publiceras i en rasande takt, är det helt jämnt på nationell nivå, men i flera så kallade "swing states" – stora delstater där det traditionellt sett är jämnt mellan partierna – har president Obama fortfarande ledningen. Räkna därför med att de reportage som kommer att visas i svensk TV och publiceras i svenska tidningar den närmaste tiden kommer att vara från Florida, Ohio, Virginia och North Carolina.

Det är där kandidaterna nu kommer att spendera den mesta av den återstående tiden och försöka övertyga väljarna om att landet antingen är på bättringsvägen eller att USA inte kommer att repa sig förrän Vita huset fått en ny hyresgäst.

Annons
Annons
Annons