Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista raden är viktigast

/
  • Energiminister Anna-Karin Hatt (C) är ett statsråd som luras med budgeten. Vad hon kallade

Utspel både här och där har föregripit vad som annars hade varit dagens stora händelse: finansminister Anders Borgs promenad mellan Finansdepartementet och riksdagshuset med budgetpropositionen.

Annons

Borg kommer inte med några fler positiva överraskningar i dag. De har redan pytsats ut. Men sen finns det ju den andra sorten också.

Vilka andra större omfördelningar görs inom budgeten? Bara för att Borgs reformutrymme stannar på 23 miljarder kan pengar flyttas runt mellan alla delar av budgeten.

Och vad står det egentligen på sista raden i varje politikområdes del av budgeten. Ett plus – eller ett minus? Det finns skäl att titta extra noga på den där sista raden i alla ”prioriterade” områden. Ni skulle bli förvånade om ni visste hur många gånger det inte finns nåt plus där.

Den historiska satsningen på järnvägen lägger inte regeringen en krona på 2013 – och mycket lite året därefter. De jublande rubrikerna har de ju redan fått, så bråttom har de inte.

Bland borgerliga riksdagsledamöter hurrade man i veckan åt regeringens kraftiga förstärkning av utbildningsplatser. Men tittar man på hur många utbildningsplatser som finns i dag och hur många som kommer att finnas om ett par år – efter att regeringens ”storsatsning” fått effekt, ja då är de betydligt färre.

Anledningen är att regeringen för några år sedan tillfälligt höjde högskolornas och universitetens anslag så att de skulle kunna hantera stora ungdomskullar kombinerat med den ekonomiska krisen som lett till fler arbetslösa och därigenom en ökad efterfrågan på utbildning.

Trots att krisen inte på nåt sätt slut, är extrapengarna det och nu tänker regeringen istället använda pengarna för fler utbildningsplatser på … ja, fler utbildningsplatser. Fast med ett annat anslag.

Man ger med ena handen och ger lite mindre tillbaka med andra och kallar det för en historisk satsning.

Praktiskt taget samma sak sker nu inom miljö- och klimatområdet som rånades på budgetpengar tidigare men nu får tillbaka samma pengar i vad både energiministern och miljöministern kallar ”historiska satsningar.

Bloggen Supermiljöbloggen har granskat alla ”historiska satsningar” regeringen säger sig göra inom miljöområdet och konstaterar att de ”ökade anslagen” på energiforskning, handlar om exakt samma summa som regeringen tidigare hade dragit in.

En solelsatsning som energiminister Anna-Karin Hatt (C) presenterade i veckan visar sig också utgöras av pengar regeringen tidigare dragit in. Miljöminister Lena Ek (C) lovade även hon i dagarna en storsatsning på skogen. Men den visar sig inte kunna kompensera för tidigare nedskärningar.

Eller som när socialministern Göran Hägglund (KD) häromdagen förklarade att regeringen skulle ta bort regelkrånglet som omgärdade vabbande föräldrar.

– Slopandet har legat högt på Försäkringskassans önskelista, sa han till TT och låter onekligen lyhörd för tjänstemännens klagan.

Men det var samma Hägglund och samma regering som genomdrev vab-intyget för fyra år sedan – trots att kassan redan då sa att det var korkat.

Det har blivit regeringens nya giv: backa från beslut man fattade för några år sedan och verka generös.

Annons
Annons
Annons