Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simskolan räddar liv - att får lära sig att simma borde vara en rättighet

/
  • Att får lära sig att simma borde vara en rättighet men liknar snarare ett lotteri FOTO: SCANPIX

Det blir inget sommarlov om inte barnen får bada. Tyvärr är det allt för många barn som inte kan simma. Några av dem drunknar.

Annons

Att kunna simma och få bada med sina vänner är en stor frihet. Simning är skonsam träning och ett bra sätt att lära känna sin egen kropp. Men simkunnighet räddar också liv.

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn näst efter trafikolyckor. Enligt Livräddarna dör ungefär 10 barn i drunkningsolyckor per år. I statistiken finns en överrepresentation av barn med utomeuropeisk bakgrund med föräldrar från länder där få kan simma. Dessa barn hittas ofta på djupt vatten, vilket enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap indikerar att de har badat med vänner som trodde att de kunde simma. Ett barn som drunknar är en stor tragedi. Därför har skolan ett oerhört viktigt uppdrag att lära alla barn att simma.

När skolverket år 2010 granskade simkunnigheten i årskurs fem visade det sig att 7 800 barn, 8,3 procent av eleverna, inte var simkunniga. I den nya läroplanen som började gälla hösten 2011 flyttades dessutom kravet för simkunnighet från årskurs fem till årskurs sex. Detta trots att många av de barn som drunknar är yngre än 12 år.

Skillnader mellan kommuner är enorm. Vissa kommer ges simundervisning i skolan en gång per termin, andra kommuner ger simundervisning en gång i veckan. Att får lära sig att simma borde vara en rättighet, men idag liknar det snarare ett lotteri. I vilket kommun du bor som barn avgör dina chanser.

Härnösands kommun utsågs 2010 till årets vattensäkerhetskommun, bland annat för sitt arbete med säkrare badplatser och arbete för ökad simkunnighet. På Karlstad kommuns hemsida slår man sig för bröstet: endast 11 procent av eleverna i årskurs fem är inte simkunniga. Det är sämre än riksgenomsnittet.

Nollvision är det enda rimliga när det gäller drunkningsolyckor för barn. Kommunerna måste ta sitt ansvar men det är regeringens ansvar att simundervisnignen blir likvärdig i hela landet. Därför krävs tydliga riktlinjer till kommunerna för hur mycket simundervisning som ska ges. Ju tidigare barnen börjar simma desto större är chansen att de blir simkunniga enligt Simförbundet. Därför bör simkunnighet vara ett krav från årskurs tre, inte vid årskurs sex som idag.

I Göteborgs kommun har flera förskolor träning i vattenvana för femåringar. Tyvärr bygger hela verksamheten på att föräldrarna själva betalar. Barnfattigdomen i Sverige ökar, i år lever 248 000 barn i fattigdom enligt Rädda barnen. När simträningen blir avgiftsbelagd betyder det att de barn som behöver undervisningen mest inte har råd.

Därför måste utbildningsminister Jan Björklund (Fp) inte bara skicka tydligare riktlinjer och krav för simundervisning till kommunerna. Han bör också, vilket han ofta glömmer, skicka med resurser. Det handlar om att rädda barns liv, inget kan vara viktigare.

Annons
Annons
Annons