Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD växer – och krymper

/
  • All makt koncentrerad till oss. Sverigedemokraternas tyngsta företrädare Jimmie Åkesson, partiordförande, och Björn Söder, partisekreterare och gruppledare i riksdagen, agerar mot partiets lokala ”galenpannor”.

Samtidigt som Sverigedemokraternas stöd i opinionen ligger stabilt en bit över sitt valresultat på 5,7 procent håller partiet på att spricka internt.

Annons

Sverigedemokraterna vann 605 platser i kommun, landsting och riksdag. På bara 505 sitter i dag en sverigedemokratisk företrädare. Ett av sex mandat är obesatt.

68 platser står tomma, på övriga 32 sitter politiska vildar. Ledamöter som valts in för partiet men antingen lämnat det frivilligt eller uteslutits, men som behållit uppdraget.

Utöver detta tumult är Sverigedemokraterna dessutom det parti som hittills under mandatperioden haft flest avhopp överlag. Nästan var tredje förtroendevald sverigedemokrat har på två år lämnat sitt uppdrag.

Till Dagens Samhälle (nr 32 2012) förklarar SD:s partisekreterare tillika gruppledare i riksdagen, Björn Söder, att problemen partiet haft mer än något annat beror på hot och trakasserier mot SD-politiker – och på den fria nomineringsrätt som innebär att en person som inte står på partiets lista av en väljare kan skrivas in på en valsedel.

I värmländska Degerfors exempelvis fick Peter Pedersen Sverigedemokraternas enda personröst i kommunvalet 2010 av en väljare som skrivit hans namn på en blank valsedel med SD-loggan.

Eftersom partiet fick ett mandat i kommunfullmäktige hade Peter Pedersen kunnat ta den platsen. Om det inte vore för att den före detta riksdagsledamoten och Vänsterpartiets starke man i kommunen toppat sitt eget partis lista.

Den fria nomineringsrätten är tveklöst ett problem, men exemplen är också många där personer hamnat på SD:s valsedlar utan att ha tillfrågats – och upptäckt det först inne i vallokalerna på valdagen. Så partiet är inte direkt oskyldig till sitt eget kaos.

Exemplen på ”rättshaverister och galenpannor som driver sina egna personliga agendor”, som Björn Söder i Dagens Samhälle kallar de partiföreträdare som sedan valet uteslutits ur partiet, är inte heller få.

När Expo i våras kartlade de inre stridigheterna konstaterades de existera i minst hälften av partiets 20 distrikt. Och sedan dess har många nya ”incidenter” inträffat, huvudsakligen i form av lokala partiföreträdare som i olika nätforum hetsat mot flyktingar med rasistiska tillmälen och hotat politiska motståndare.

Så sent som i torsdags ledde ett sådant fall till att ytterligare en kommunpolitiker uteslöts ur partiet.

Och det är väl bra. Det är ett sätt för partiledningen att ta ansvar.

Men när de väljer att rensa i de lägre leden samtidigt som de har överseende med riksdagsledamöter som öppet sprider rasism – som exempelvis samma Björn Söder som kallade tidigare partikamrater för galenpannor - förstärker det bilden av SD som ett parti som trivs rätt bra utan gräsrotsnivå. Ett parti där all makt är koncentrerad till ett litet grabbgäng i toppen.

Annons
Annons
Annons