Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stop för ockrarna

/

Sms-lån blir inte bara dyrt för individen. Det kan bli kostsamt för samhället också.

Annons

I kontrast till Sveriges stabila statsfinanser står många svenskars skakiga privatekonomi. Man lever på lånade pengar, långt över sina tillgångar. Låga räntor gör det billigt att låna, till bilar och bostäder. Efter några år kan bostadens teoretiska värdeökning investeras, för lånade pengar, i ett nykaklat badrum eller en häftig spis.

Vi lånar också till betydligt mer kortsiktig konsumtion. Veckan före lön ekar det tomt i många plånböcker. Dick Klings böcker Radhusproletärer och ombudskapitalister och Tryggare kan alla vara, utgivna på borgerliga tankesmedjan Timbros förlag, är skrämmande läsning. Fler än fyra av tio har mindre än 40 000 kronor på sparkontot. Två av tio har mindre än 10 000 kronor, och en av tio har överhuvudtaget inga sparade pengar. Utan marginaler blir det svårt att betala den oväntade tandläkarräkningen, eller laga en trasig bil.

Under första halvåret i år ökande antalet obetalda sms-lån hos Kronofogden med 70 procent, jämfört med samma period 2011. Antalet ansökningar om skuldsanering ökade med 23 procent.

Överskuldsättning är en individuell tragedi, men inte enbart ett individuellt problem. Kronofogden och Konsumentverket har räknat ut att en överskuldsatt person kan kosta samhället upp till 650 000 kronor på ett år.

Sms-lån är en bedräglig lindring av ett akut problem. Har du inte pengar till mat i slutet av månaden? Eller anser du dig verkligen behöva den där nya handväskan? Greppa mobilen och några knapptyck senare är problemet löst. Priset blir högt, men problemet skjuts upp några veckor.

I dagarna meddelade överåklagare Thomas Häggström på åklagarmyndighetens avdelning för eko- och skattebrott att han kallat till ett möte med Konsumentverket. Målet är att reda ut vem som egentligen har ansvar för att ockerlagen så sällan utnyttjas. Skräckexemplet, sms-låneföretaget Kredit 365, har en effektiv ränta på över 20 000 procent. Flera andra företag i branschen har räntor på över 1 000 procent. Ändå har bara ett enda fall på 17 år lett till åtal för ocker. Det implicerar att ockerlagstiftningen, även om man tydliggör vem som bär ansvar för åtal, inte är den mest användbara.

En enklare möjlighet att sätta stopp för ockerföretagen är att ge Finansinspektionen i uppdrag att inte bara registrera utan också dela ut (och vid behov dra in) tillstånd för dessa företag. Regelbunden tillsyn, med varningar och böter, skulle driva på en sanering av branschen.

Att sätta dit ockrarna är en bra början. Men det löser inte grundproblemet – många svenskars bristfälliga balans mellan inkomst och utgifter.

Ida Thulin

Annons
Annons
Annons