Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma gamla statsminister

/

Fredrik Reinfeldt (M) använde sitt tal i Almedalen åt att prata om sitt jobb, som går ut på att åka till olika jobb och prata om jobb med folk som har jobb. Någon som missade budskapet?

Annons

En jobbpakt, där extra pengar skjuts till för att få in unga människor på arbetsmarknaden, förutsatt att fack och arbetsgivare kommer överens om formerna för så kallad yrkesintroduktion.

En känga åt Folkpartiet för förslaget om språktest för invandrare.

Aviseringar – men inga konkreta förslag – om att det nog kommer att satsas lite extra på infrastruktur och utbildning i höstbudgeten.

I övrigt var det inte mycket nytt i statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tal i Almedalen på tisdagskvällen.

Att statsministern reser mycket i Sverige visste nog de flesta sedan tidigare, men den som händelsevis missat att Reinfeldt regelbundet reser till "vanliga" arbetsplatser och träffar "vanliga" arbetstagare blev informerade i går.

Det blev en sådan lång uppräkning av orter han besökt, olika människor han stiftat bekantskap med och intryck han fått att de som lyssnade på talet efter ett tag började fundera över om det verkligen är nödvändigt att statsministern har ett arbetsrum i Rosenbad.

Talet var varken visionärt eller särskilt spetsigt, men Reinfeldt var i alla fall konsekvent. Han pratade om jobb, jobb och lite mer jobb.

Lösningen på det svenska samhällets alla problem, EU:s kris och ja, antagligen Sveriges dåliga försvarsspel i EM i fotboll också, är att folk arbetar mycket, ofta och länge.

Visst har statsministern många goda poänger, och ingen kan säga något annat än att jobben är den avgörande frågan även inför valet 2014, men inte ens hans egna partikamrater lär ha tyckt att det var ett särskilt upplyftande tal.

Å andra sidan är det knappast genom överraskande utspel och oväntade förslag som Reinfeldt ska vinna en tredje mandatperiod som statsminister.

Han ska göra det som statsministern som fortsätter att ta ansvar, spelar på sin erfarenhet och inte upprör folk.

En jobbpakt som inte provocerar lika mycket som förslaget om sänkta ungdomslöner.

Inget språktest.

Infrastruktursatsningar och utbildning.

Visst låter det som något ganska många väljare kan ställa sig bakom?

Om Fredrik Reinfeldt dessutom väljer att fortsätta att endast prata om sitt ledarskap och sitt parti, och inte lyfta fram de andra allianspartierna eller nämna sina politiska motståndare, då befästs bilden av att Reinfeldt inte bara är en statsminister. Då blir han statsministern i bestämd form och därmed en betydligt svårare motståndare för Socialdemokraterna och deras partiledare Stefan Löfven.

Och i Fredrik Reinfeldts Sverige pratar statsministern jobb, jobb, jobb så ofta och så länge att folk hör ordet så fort en bild på regeringschefen visas.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons