Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S har svaren

/
  • Vill man se en positiv utveckling på ungas plats på arbetsmarknaden är det Stefan Löfven som har svaren.

Om Socialdemokraterna härmar regeringen stannar de tackolov vid att tillämpa taktiken för sina budgetutspel och drar gränsen vid politiken.

Annons

De borgerliga reste landet runt för att göra sina utspel medan S-företrädarna presenterat sina förslag – om att exempelvis stänga Fas 3, stärka sjukförsäkringen, sänka avgifterna till a-kassan och lägga grunden för en ny forsknings- och innovationspolitik – i Stockholm.

Trenden för partierna att dra ut presentationen av budgetpropositionen och sedan oppositionens bemötande i form av budgetmotioner i flera veckor, maximerar säkert den mediala uppmärksamheten. Men hur många tycker sig få grepp om helheten i förslagen; hela bilden av var de olika partierna satsar likväl som var de skär ner?

Med det sagt var det ändå glädjande att ta del av gårdagens utspel. Socialdemokraterna repriserade och fördjupade vårmotionens ungdomssatsning.

Här dras den stora skiljelinjen mellan höger och vänster inom svensk politik just nu. Ser man den svenska arbetsmarknaden som ett ställe man rear ut okvalificerad arbetskraft eller en där man utbildar och höjer kvaliteten på arbetskraften?

Socialdemokraterna fick en hel del skit i våras av borgare för sitt ungdomskontrakt som i praktiken är en förlängd skolplikt för arbetslösa under 25 år som saknar gymnasieexamen.

”Alla kan inte vara akademiker”, menade kritikerna. Sen dröjde det förstås bara ett par månader innan borgarna själva funderade på samma sak.

Ändå fanns inga skarpa utbildningsförslag i den borgerliga budgetpropositionen. Sverige ska istället konkurrera med låga skatter, låga löner, låg kompetens och låg krogmoms – dock inte med låg arbetslöshet.

Den har regeringen inte lyckats vända och värst är det för ungdomarna. Långtidsarbetslösheten i gruppen har ökat med 700 procent bara under de senaste fyra åren. Och det har skett parallellt med halverad arbetsgivaravgift för samma grupp och sedan årsskiftet även den halverade krogmomsen.

Det spelar ingen roll hur mycket regeringen sänkt priset på ungdomar som arbetskraft, efterfrågan på dem ökar inte ändå.

Vill man se utveckling är det Socialdemokraterna som levererar. Gymnasieutbildning, bristyrkesutbildning, en utbyggd yrkesutbildning och satsning på högskolan och en satsning på yrkesintroduktionsjobb där unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket.

Ja just det, i Socialdemokraternas förslag ingår att kommuner och landsting ska erbjuda anställningarna till kollektivavtalade löner kombinerat med handledning och utbildning.

Det handlar till skillnad från de många borgerliga förslagen om ungdomslöner inte om att dumpa löneläget utan att se till att de unga anställda ger sina arbetsgivare valuta för en riktig lön.

Annons
Annons
Annons