Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata inte om bolagen

Skulle det bli 30 öre eller 40 öre? Efter den borgerliga alliansens utspel förra veckan om en skattehöjning på 50 öre i Örnsköldsvik väntade alla bara på beskedet om storleken på den skattehöjning som de styrande Socialdemokraterna skulle föreslå.
I går kom beskedet. Det blev 35.

Annons

En nödvändighet på grund av bland annat ett orättvist skatteutjämningssystem kommer att vara den officiella förklaringen, och kanske hade de styrande politikerna ansett det vara nödvändigt med en höjning även utan det där som vi inte ska prata högt om.

Men det vi helst inte ska nämna vid namn – kom ihåg att Örnsköldsviks ledning vill ha positiva tankar, bilder och attityder i kommunen – kommer att kosta. Det är inga små summor i räntor och amorteringar som måste hanteras de kommande åren, och det är till syvende och sist invånarna i Örnsköldsvik som måste betala för politikernas usla affärer.

Det otäcka som vi ska försöka förtränga är något som kommer att ligga kommunen till last i många år och ständigt stjäla pengar från den kommunala kärnverksamheten, oavsett hur bra eller dåligt det nya skatteutjämningssystemet blir.

Men nej, nu ska vi sluta klaga på att skattemedel förslösats och istället lyssna på de ledande politikerna i staden och blicka framåt. Glöm att skattehöjningen kanske inte räcker för att täcka kostnaderna för det där som politikerna bränt pengar på. Nu ska här tänkas glada tankar.

För det är faktiskt som kommunalrådet Elvy Söderström (S) säger, nämligen att Örnsköldsvik ändå kommer att ha den lägsta kommunala skattesatsen i Västernorrland.

Det är förvisso som att vara det bästa hockeylaget i Förenade Arabemiraten – konkurrensen är inte direkt mördande – men något ska väl ändå de boende i Örnsköldsvik försöka glädja sig åt en miserabel skattehöjardag.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons