Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt, Wahlberg

/
  • I dag ska landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg inte utföra sitt uppdrag som ordförande.

Det finns ett parti som motarbetar alla planer på regioner. Tyvärr tillhör landstingsstyrelsens ordförande det partiet.

Annons

Den förre moderate partiledaren Gösta Bohman förklarade en gång hur en riksdagsledamot borde resonera när han eller hon ställdes inför ett svårt beslut. Landets intressen skulle gå först. Sedan valkretsens. Och först därefter partiets.

När det gäller landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) tycks det omvända gälla. Moderaternas länsförbunds ställningstagande i regionfrågan gör att Wahlberg inte kommer att rösta när landstingsstyrelsen nu ska ta ett beslut om man ska gå vidare med en regionansökan.

Det är inte så lite pinsamt.

En landstingsstyrelseordförande som inte vill och vågar delta i ett viktigt beslut för landstingets verksamhet borde kanske överväga om ordföranderollen är den rätta för honom.

Nu lär dock landstingsstyrelsen, oavsett om Wahlberg svingar ordförandeklubban eller inte, uttala en vilja om att gå vidare med regionplanerna.

Det är förvisso en halvmesyr – en regionkommun bestående av de fyra nordligaste länen hade varit att föredra – men det är ett första steg mot en sammanhållen norrländsk region. Det ser på papperet ut, för att citera riksdagsledamot Lena Asplund (M), som att Västernorrland "gifter sig med sig själv", men i praktiken innebär det att landstinget får ta över ett antal uppgifter som länsstyrelsen har i dag. Kort sagt: statlig makt blir regional.

Det skall sägas att landstingets ledande politiker och tjänstemän inte direkt rosat marknaden de senaste åren, och det är inte svårt att förstå att det finns många som tvekar inför att ge landstinget fler uppgifter, men om planerna även den här gången måste läggas på is hamnar Västernorrland ännu mer på efterkälken när det gäller regionbildningsprocessen.

Och vad kan då sätta käppar i hjulet?

Svaret är välbekant:

Moderaterna och Sundsvalls kommun, och då särskilt Moderaterna i Sundsvalls kommun.

Säger länets största kommun blankt nej blir det svårt för landstinget att gå vidare med en ansökan; majoritet i landstingsfullmäktige finns redan, men om inte Sundsvall är med på noterna är det lika bra att lägga ner.

Igen.

Där ser man vilken betydelse ett enskilt parti faktiskt kan ha. Moderaternas hårdnackade motstånd mot regioner är, i hård konkurrens med Socialdemokraternas oförmåga att enas över länsgränserna, den största orsaken till att vi 2014 inte får rösta fram ledamöter till ett norrländskt regionparlament. Planerna på en regionkommun med Västernorrland som en del – eller som den enda delen – har konstant motarbetats av landets näst största parti.

När det gäller landstinget i Västernorrlands arbete med regionbildning är det närmast skrattretande att tänka på att en moderat försökt ta på sig ledartröjan; om Per Wahlberg haft en ambition att faktiskt skapa en region borde han i ett tidigt skede, helst från första början, lämnat över ansvaret till någon annan.

Först nu, när det verkligen bränner till och det behövs en stark ordförande, kliver han åt sidan.

Det är tyvärr den typen av politiskt "ledarskap" som präglat hela processen med regionbildningen.

Annons
Annons
Annons