Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroa inte medelklassen

/
  • Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson har presenterat partiets skuggbudget.

Socialdemokraterna förlorade viktiga röster 2010 genom sitt samarbete med Vänsterpartiet. Det misstaget gör man inte om.

Annons

Det blir allt tydligare att valet 2014 kommer att handla om fyra saker: jobben, regeringsdugligheten, ta ansvar för de statliga finanserna och inte oroa medelklassen. Därför blev presentationen av Socialdemokraternas och Miljöpartiets skuggbudgetar närmast en repris av regeringens lansering av budget 2013; "Investera för framtiden".

Problemet med stort P är arbetslösheten i allmänhet och ungdomsarbetslösheten i synnerhet. Både S och MP vill att pensionärerna ska få sänkt skatt, ingen av dem rör rut- och jobbskatteavdragen annat än på marginalen och förmögenhetsskatten kommer inte tillbaka förrän Magdalena Andersson (S) går på månen.

Medan skillnaderna är små – och bland annat handlar om hur mycket bolagsskatten ska sänkas och vilka som ska ha lägre arbetsgivaravgifter – är dock orden desto större. Under de senaste åren har finansminister Anders Borg (M) klandrats för att han håller för hårt i plånboken, när han i stället borde gasa Sverige ur lågkonjunkturen. Nu anklagas han för att teckna glädjekalkyler, när han hävdar att reformutrymmet är 23 miljarder. Samtliga rödgröna partier menar att det är ett par miljarder lägre – pengar som de bland annat vill använda för att höja taket i a-kassan.

Som läget är i dag kan S och MP utan större problem komma överens om en gemensam budget vid en eventuell regeringsbildning. Problemet uppstår, som så ofta förr, när de blickar åt vänster.

Vänsterpartiet vill inte bara slopa rut- och rotavdragen, utan propagerar även för en skattehöjning för alla som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden, samtidigt som de sänker skatterna för sjuka och arbetslösa. Då fajten 2014 till stor del kommer att gå ut på att vara medelsklassens bästa vän, är förslagen ingenting annat än en dödsstöt för den som siktar på en ministerpost. Det vet givetvis Stefan Löfven (S), som stenhårt håller fast vid att Socialdemokraterna går in i valrörelsen på egen hand. Väl där kommer han definitivt att ge Fredrik Reinfeldt (M) en match.

För medan oppositionen mer eller mindre lämnade walk over både 2006 och 2010 kan alliansen inte räkna med en promenadseger 2014. Oppositionens förslag om höjt tak i a-kassan är långt ifrån dåligt, särskilt inte med tanke på att det inte har höjts sedan 2002, och det är få som inte vill se mindre skolklasser i de lägre årskurserna. Dessutom befinner sig S i samma läge som alliansen 2004 – de symboliserar en förändring – medan Reinfeldt påminner allt mer om en regeringstrött Göran Persson.

Läget i dag säger givetvis ingenting om valutgången 2014. Opinionen kommer troligtvis att svänga både en och två gånger innan matchen är slut. Det krävs dock betydligt mer än att vara bäst på att sänka bolagsskatten för att ta hem segern.

Annons
Annons
Annons