Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis bostadspolitik

/
  • Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har skrivit ett dussintal stora debattartiklar sedan han tillträdde för två år sedan. Några vassa åtgärder för att lösa bostadsbristen har dock inte kommit, i stället har orättvisorna mellan de som äger och de som hyr sin bostad.

Regeringen har fokuserat på att premiera de som redan har och äger en bostad med skattesänkningar och subventioner - inte på de som desperat behöver en bostad och gärna vill hyra den.

Annons

Enligt Boverket saknar drygt hälften av landets kommuner bostäder för unga. I studentstäderna är bristen akut och någon ljusning är inte i sikte.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) säger att det inte finns några enkla lösningar och att det gäller att jobba långsiktigt. På de två år han har haft ansvar för bostadspolitiken har det blivit ett dussin stora debattartiklar, men nästan inga beslut av värde. Mycket prat och lite verkstad, med andra ord.

I budgeten för nästa år talar Attefall om förenklade byggregler och sänkt skatt i 15 år för den som bygger nytt. Som vanligt dyker också förslaget om att förenkla för andrahandsuthyrning upp. Det är alldeles för tunt för att lösa ett svårt problem.

Regeringen har klent intresse för bostadspolitiken. De åtgärder som vidtagits har inte gett önskat resultat. Hyresgarantin för unga skulle ge 20 000 bostäder. Det har blivit 700.

Varje år skulle det byggas mellan 3 000 och 5 000 nya ägarlägenheter. Det har blivit 200 per år.

Nej, regeringens fokus har varit inställt på att premiera de som redan har och äger en bostad. Villaägarna och bostadsrättsinnehavarna har gynnats från första stund genom skattesänkningar och Rotavdrag.

Låga räntor har gett låga boendekostnader och god förmögenhetstillväxt. Det har varit lätt att tjäna miljoner på att sälja fastigheter i attraktiva lägen.

Samtidigt har en gigantisk omvandling av allmännyttans lägenheter till bostadsrätter genomförts. I Stockholms innerstad har antalet hyresrätter halverats de senaste åren.

De tre miljoner svenskar som fortfarande bor i hyresrätter har dock inte fått några gåvor från Rosenbad. De har missgynnats av politiken och därför är det inte oväntat att Hyresgästföreningen nu startat kampanjen "Avskaffa hyrskatten".

Den bör tas på stort allvar. Hyresgästföreningen pekar på hur orättvist regeringen agerat.

2006 avskaffades räntebidraget och investeringsstödet till hyreslägenheter. Ränteavdraget för villor och bostadsrätter finns dock kvar. Den som äger sin bostad får statliga subventioner, den som hyr får det inte.

Rotavdraget kostade staten 13,6 miljarder kronor i fjol. Den som byter kök i sin villa får tillbaka hälften av staten. Den som bor i en hyresrätt får ta hela kostnaden genom en höjd hyra.

Fastighetsskatten slår också orättvist. Den som äger en hyresfastighet får både betala fastighetsskatt och skatt på vinsten. Det tas sedan ut på hyresavin.

Hyresgästföreningen har räknat ut att villa- och bostadsrättsägarna varje år får skattelättnader på nästan 40 miljarder kronor. De uppmanar regeringen att rätta till denna orättvisa.

Något större gehör får de dock inte. Attefall tror sig vinna valet med villaägarnas hjälp. Regeringen har visserligen tillsatt en utredning för att titta på saken, men om det leder till konkreta åtgärder står skrivet i stjärnorna.

Peter Franke

Annons
Annons
Annons