Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödsliga oceaner

/

Havens ekosystem bryter samman på grund av utfiskningen. Men vem tar ansvaret för Europas överdimensionerade och subventionerade fiskeflotta?

Annons

Fiskbestånden runt Europas kuster blir allt glesare. Runt 70 procent beräknas vara överfiskade. Och runtom i världshaven är tendensen densamma. Utfiskning betyder inte bara att det blir svårare och dyrare att få tag på matfisk, det betyder också att havens ekosystem bryter samman. Det börjar bli bråttom att vända utvecklingen.

Men av brådskan märktes inte mycket när EU:s ministerråd släppte ifrån sig förslaget till ny fiskepolitik förra veckan. I allt väsentligt vill rådet låta branschen fortsätta i samma banor som tidigare, med ungefär samma groteska subventionspolitik som bidragit till dagens alarmerande situation. Det enda raka från Sveriges sida var att rösta nej till rådets urvattnade förslag – vilket fiskeminister Eskil Erlandsson (C) också gjorde.

Det har funnits planer på radikala förändringar. I det ursprungliga förslaget, från EU-kommissionen och fiskerikommissionär Maria Damanakis, stod att fiskekvoterna redan 2015 ska ha pressats ner till de nivåer som forskarna menar krävs för att bestånden ska kunna återhämta sig. Där fanns också planer på ett förbud mot att kasta tillbaka fisk i havet. I Nordsjön slängs till exempel nästan hälften av den fångade fisken överbord. Den kan vara fullt duglig och ätlig, men inte av just den sort fiskarna var ute efter.

Kommissionen erkände också problemet med Europas överdimensionerade och subventionerade fiskeflotta: 80 000 registrerade fartyg får bidrag för bränsle, underhåll, skrotning och nybygge. Många fiskefartyg och allt mindre fisk medför även dålig lönsamhet för många enskilda fiskare. Det europeiska fisket är varken hållbart eller lönsamt.

Men – efter att ha processats av EU:s fiskeministrar blev det inte mycket kvar av de radikala förslagen. Bara ”där det är möjligt” ska fiskekvoterna ner till hållbara nivåer 2015. Det möjliggör status quo och en eskalerad utfiskning. Och rådets lösning på att stora bifångster i dagsläget kastas tillbaka i havet är närapå skrattretande: om vi ö kar kvoterna behöver ingen slänga redan fångad fisk överbord.

I en undersökning som Världsnaturfonden gjorde förra året framgick att nio av tio européer vill äta hållbart fångad fisk. Även om undersökningen kanske inte höll SCB-kvalitet kan man nog tryggt påstå att Europas befolkning önskar att det ska finnas vitala fiskbestånd även i framtiden.

Men rådet har visat sig ha lika mycket ryggrad som en fiskpudding. Nu är det upp till EU-parlamentet att sätta stopp för fiskeministrarnas ansvarslösa intressepolitik, och skapa möjlighet för de hårt ansatta fiskebestånden att återhämta sig. Det måste göras nu, snart kan det vara för sent.

Susanna Birgersson

Annons
Annons
Annons