Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar det igång

/

Annons

En gång i tiden var de amerikanska partiernas konvent spännande historier. Det bråkades båda i och utanför kongressalarna, överenskommelser slöts i rökfyllda rum och oheliga allianser kunde presenteras i sista minuten. Ibland krävdes det mängder av omröstningar, långt in på natten, innan delegaterna bestämt sig för vilka som skulle få nomineringarna som president- och vicepresidentkandidat.

Numera är partikonventen välregisserade skådespel, planerade in i minsta detalj för att på bästa sändningstid sälja in partiets – eller framför allt partiets presidentkandidats – budskap. Republikanernas konvent i Tampa, som avslutades på torsdagen, var inget undantag. Visst, överraskningsgästen Clint Eastwood gjorde väl inte någon strålande insats i talarstolen på torsdagen, och många hade högre förväntningar på talet som New Jersey-guvernören Chris Christie höll på tisdagen, men på det hela taget är nog republikanerna rätt nöjda. Mitt Romney fick chansen att presentera sig, sin familj och sin vicepresidentkandidat Paul Ryan för det amerikanska folket.

Politiken då?

Det är de breda penseldragen som gäller på ett konvent. Romney lovade 12 miljoner nya jobb i sitt tal på torsdagskvällen, men utan att gå in på några detaljer. Han lovade att riva upp den sjukförsäkringsreform som president Barack Obama drivit igenom, men utan att presentera något egentligt alternativ.

Det var väntat – ingen presidentkandidat utnyttjar den dyrbara talartiden på konventet till detaljfrågor eller helt nya förslag – och antagligen också ganska effektivt.

Mitt Romney hamrade in budskapet att han som en god patriot gärna sett att Barack Obama hade fått ordning på landets finanser, men att presidenten inte lyckats. Många amerikaner har fått det sämre de senaste åren och om de köper Romney-kampanjens mantra om att Obama inte är mannen som kan få skutan på rätt köl igen, då kan det bli maktskifte i USA.

Nu flyttas strålkastarljuset från Tampa i Florida till demokraternas konvent i Charlotte i North Carolina (båda partierna har så klart lagt sina konvent i delstater som förväntas bli jämna i höstens val). Showen drar igång på tisdag och avslutas då Barack Obama håller sitt tal på torsdagskvällen. Däremellan ska demokraterna berätta historien om en president som fick ärva en finanskris av den mycket impopuläre George W Bush samt belysa de frågor där Obama varit framgångsrik.

Säkerhets- och försvarspolitiken kommer säkert att få en hel del uppmärksamhet; några terrorattentat på amerikansk mark har inte skett under Obamas tid i Vita huset, han har dragit tillbaka trupper från Irak och presidenten gav också ordern om attacken som dödade terroristledaren Usama bin Ladin. I det här valet möter heller inte Obama en gammal krigshjälte som han gjorde 2008 (då John McCain var republikanernas kandidat), så presidenten har säkert inget emot att prata lite mer om det militära.

Mitt Romneys fel och brister kommer att redovisas i mer eller mindre hånfulla ordalag – precis som Obama utsattes för spott och spe i Tampa – och om inte demokraterna lyckas få in ett par välriktade sparkar mot Romneys sjukförsäkringsreform från hans tid som guvernör i Massachusetts, en reform som liknar Obamas i många stycken, då gör man inte sitt jobb.

Konventen är som sagt välregisserade.

De är också startskotten för den verkliga valkampanjen.

Att både Mitt Romney och Barack Obama redan kampanjat i över ett år – en del bedömare menar att de båda egentligen kampanjat sedan förra valet 2008 – spelar ingen roll.

Det är nu det drar igång på allvar.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons