Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är du ensam Fredrik Reinfeldt

Lars Calmfors är professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och var mellan 2007 och 2011 ordförande för regeringens finanspolitiska råd. Det är han inte längre. Och nu kan han därför säga vad han tycker om det femte jobbskatteavdraget. Vilket är att det är en dålig idé.

Annons

Något som får förmodas i Reinfeldts värld torde innebära att han samarbetar med Sverigedemokraterna. Eller har för avsikt att rasera Sverige.
För sådant är tonläget i debatten kring det femte jobbskatteavdraget som oppositionen med rätta hotar sätta stopp för. Naturligt, givetvis, eftersom Fredrik Reinfeldt och regeringen är stressad över att riskera åka på ytterligare nederlag och därmed också prestigeförlust i Riksdagen.


Men Lars Calmfors är inte en bångstyrig opposition. Han är oberoende ekonom och trots det av åsikten att det femte jobbskatteavdraget är en dålig idé. En ståndpunkt han kommit fram till efter att ha tittat på vilka effekterna av avdraget kan tänkas vara för sysselsättningen, hur det påverkar försäkringsskyddet för arbetslösa och vilka effekterna blir på de offentliga finanserna.


Vad gäller jobbskatteavdraget effekter på sysselsättningen är stödet svagt, eftersom det främst baserar sig på empiriska studier som tyder på att det är en effektiv metod för att öka sysselsättningen. Vilka effekterna i Sverige blivit på området är däremot omöjligt att säga eftersom samtliga arbetstagare erhåller jobbskatteavdrag. Här tror dock Calmfors att jobbskatteavdragen faktiskt kan ha en positiv inverkan på sysselsättningsgraden.
När Calmfors sedan tittar på hur ett femte jobbskatteavdrag skulle påverka ersättningen till arbetslösa konstaterar han att den skulle sjunka.


Den allra svagaste länken i ekvationen är dock hur ett femte avdrag skulle påverka statsfinanserna Fredrik Reinfeldt säger sig värna. Regeringen har sagt att självfinansieringen är 25 procent. Men då har man inte tagit hänsyn till att man även måste sänka skatterna även för landets pensionärer. Gör man det kommer det femte jobbskatteavdraget bli en dyr affär för staten. Och staten är som bekant vi.
Fredrik Reinfeldt vill slösa med statsfinanserna och använda dem oansvarigt.
Moderaterna har nått det mål Bo Lundgren bara hade kunnat drömma om. Han fick aldrig möjligheten att sänka skatterna med 110 miljarder. Det har Fredrik Reinfeldt däremot snart gjort. Och när man nu vill införa ett femte jobbskatteavdrag handlar det därför inte längre om något annat än ideologi, om en regering som riskerar statsfinanserna och bedriver en oansvarig politik av det enkla skälet att man hatar skatter.


Fredrik Reinfeldt har därmed slutat ta ansvar för det land han är satt att styra över. Nu återstår bara ideologiskt motiverade skattesänkningar. Skattesänkningar som snart sagt ingen vill se, men en fartblind och ideologirusig regering vill införa ändå.
Varför skulle oppositionen stötta något sådant?


Det är dags för Fredrik Reinfeldt att börja ta ansvar.
Och lägga fram en politik som han kan få stöd för i riksdagen.


JENNY WENNBERG
Jenny Wennberg är politisk redaktör på Arbetarbladet.

Annons
Annons
Annons