Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När varje krona räknas

/
  • Pär Nuder kan vara stolt över sitt bolag som i fjol gjorde ett mycket bra resultat.

Expressens avslöjande om Pär Nuders affärer visar på behovet av ett ändrat regelsystem. Men också på behovet av en förändrad attityd.

Annons

Pär Nuder har följt det regelverk som finns. Hans statsrådspension har beräknats utifrån de tjänsteinkomster han haft och därför har den före detta finansministern endast kunnat få ut 296 000 kronor av staten de senaste två åren.

Så vad är problemet?

Nej, det är inget problem rent tekniskt. Problemet ligger i att Pär Nuders bolag gjorde en vinst 12,7 miljoner kronor före skatt förra året och att det kan tyckas en aning girigt att ta emot en statsrådspension samtidigt som man är, för att citera branschtidningen Resumé, "Sveriges bäst betalda lobbyist".

Den före detta ministern, som i många år betraktades som en kronprins inom Socialdemokraterna och en blivande partiledare, har nämligen gjort en lysande karriär i näringslivet sedan han lämnade riksdagen. Han är styrelseproffs med uppdrag i bland annat fastighetsbolaget Fabege, är rådgivare åt familjen Wallenberg genom deras bolag EQT och är också knuten till den internationella konsultfirman Albright Stonebridge Group, där USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright sitter som ordförande. Enligt det sistnämnda företagets hemsida kan Nuder bland annat ge strategiska råd till klienter som vill ta sig in på den europeiska marknaden och då särskilt i Skandinavien och Baltikum.

Uppenbarligen har Nuder gjort ett gott jobb för alla de företag han representerat; med styrelsearvoden på över 700 000 kronor förra året, och med det egna bolaget där han fakturerat över 14 miljoner, kan inte han inte klaga på starten på näringslivskarriären. Fortsätter det så här kommer 49-årige Nuder att gå i pension som en mycket, mycket förmögen man.

Det pratas ofta om att vi skulle behöva fler personer som vandrar mellan näringsliv och politik, och som därmed hjälper sektorerna att lära av varandra. Politiker är inget man skall vara hela sitt liv och att politiska karriärister – och till den skaran får väl Nuder räknas – skaffar sig yrkeslivserfarenhet bör uppmuntras.

Något som dock inte bör uppmuntras är oskicket att tro att bara för att det finns en statsrådspension eller en riksdagsdito så skall den också ska plockas ut. De förmåner som före detta politiker kan åtnjuta efter att de lämnat sina förtroendeuppdrag får de inte som någon slags belöning för lång och trogen tjänst, utan för att de skall kunna ställa om till ett liv där det inte är det offentliga som ser till att det ramlar in slantar på kontot varje månad.

Visst, det krävs en liten insats med blanketter och byråkratiskt krångel för att kunna avstå en så kallad politikerpension – det har mer än en riksdagsledamot vittnat om – men i Pär Nuders fall borde det inte ha varit så svårt att se till så att utbetalningarna stoppades.

Nuder behövde knappast oroa sig för försörjningen när han lämnade riksdagen, så han hade i god tid kunnat ordna så att utbetalningen av statsrådspensionen inte ens kom igång.

Med tanke på vilken slipad politiker Pär Nuder en gång var så borde han dessutom ha insett att det skulle sticka i ögonen på folk om han fick pengar från näringslivet och det offentliga samtidigt.

Eller så insåg han det och brydde sig helt enkelt inte.

Det är ett agerande som tyder på att han bestämt sig för att aldrig återvända till politiken och det är synd. Pär Nuder skulle med sina kunskaper och sina erfarenheter – särskilt nu efter att han ägnat sig åt andra saker än politik ett tag – i allra högsta grad kunna bidra i samhällsdebatten.

Genom att försöka få ut så mycket pengar det bara går, och sedan försvara sig med det klassiska "jag har följt regelverket", har han visat att han inte bryr sig nämnvärt om vad vanliga väljare egentligen tycker om honom. Nej, comebackplanerna har uppenbarligen lagts på is, om de nu någonsin funnits.

Vi behöver fler personer som vandrar mellan politik och näringsliv.

Tyvärr tycks vi dock bara få personer som gör karriär i politiken och därefter försvinner till näringslivet. Och som sedan aldrig kommer tillbaka.

Annons
Annons
Annons