Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Europa sviker

/

Ensamkommande flyktingbarn är en mycket utsatt grupp. Det är individer som lämnat familj och hem för att fly från oroligheter och krig i sina hemländer.

Annons

Enligt en färsk rapport från EU-kommissionen är mottagningen av ensamkommande flyktingbarn på många håll i Europa fortfarande dålig. Med anledning av rapporten skriver den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström på Dagens Nyheters debattsida (28 september) om situationen för flyktingbarnen i Europa. Det har länge varit känt att det funnits brister i asylsystemet i EU-länder som Grekland, Cypern och Italien.

Trots en gemensam handlingsplan om ensamkommande flyktingbarn på EU-nivå, med syfte att förbättra regelverken, så finns det fortfarande mycket att göra på området. Enligt handlingsplanens första punkt ska man behandla barn som just barn och utgå ifrån barnets bästa. Trots det rapporteras det om hur ensamkommande flyktingbarn får utstå kränkande behandling av tjänstemän i intervjuer och hur de har svårt att få juridisk hjälp och tillgång till sjukvård.

Sverige är givetvis inte immunt mot kritik på det här området. Även vi har våra brister. Det är bara att se på det uppmärksammade fallet med den 15-årige Ali som var nära att utvisas till Italien med hänvisning till Dublinförordningen.

EU-rapporten visar att det inte bara är i mottagningsprocessen som det finns brister. På många håll får barnen inte någon uppföljning efter asylprocessen. Dessutom visar rapporten att det finns för lite kunskap om ensamkommande flyktingbarn. Det är känt att majoriteten av de ensamkommande asylsökande är pojkar i 16-årsåldern från krigsdrabbade länder som Afghanistan och Somalia. Men det saknas siffror över dem som inte söker asyl.

Rapporten visar på behovet av att EU-ländernas ansvariga myndigheter samarbetar för att förbättra situationen, men också på vikten av att använda sig av hjälporganisationer som dagligen möter dessa flyktingbarn som en kunskapsbank. Oftast får man höra att det saknas ekonomiska resurser för att förbättra situationen och det är ytterligare en kritisk punkt som EU-kommissionen lyfter fram.

Det är dock att blunda för problemen. Att resurser skulle saknas är inte fallet. Gemensamma EU-resurser finns, men medlemsländerna utnyttjar dem inte tillräckligt.

Ministerrådet och Europaparlamentet har under en längre tid förhandlat om en gemensam asylpolitik för EU. Det behövs ett gemensamt regelverk för att förbättra situationen i de länder där mottagandet brister, särskilt med regler som tar fasta på barnens rättigheter. Ensamkommande flyktingbarn är en mycket utsatt grupp. Det är individer som lämnat familj och hem för att fly från oroligheter och krig i sina hemländer.

Att förbättra mottagandet för dessa barn och ge dem trygghet i våra samhällen är det minsta vi kan göra för att hjälpa till.

Bawar Ismail

Annons
Annons
Annons