Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna ser om sitt hus

/

Ska fyra regeringspartier bli ett? I så fall finns det bara en vinnare.

Annons

I en debattartikel i Svenska Dagbladet (26/10) argumenterar riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) och den förre statssekreteraren Krister Thelin (M) för att alliansen ska registreras som ett riksdagsparti. Tanken är att man ska gå till val med en gemensam beteckning, men med fyra separata valsedlar. På så sätt skulle man både slippa borgerligt taktikröstande för att hålla kvar alla allianspartier i riksdagen och slippa de, enligt skribenterna, i och för sig förståeliga men skadliga utspelen från småpartierna. I textens sista stycke konstaterar de: "för nästan alla borgerliga väljare är färgen på den regering som väljs 2014 långt viktigare än exakt vilka noteringar C och KD och de andra två allianspartierna får på valdagen".

Men alliansen har inte vunnit de två sista riksdagsvalen med hjälp av denna väljargrupp. De avgörande rösterna har kommit från den växande grupp väljare som inte anser att det är partifärgen, utan innehållet i politiken, som är det avgörande för hur de väljer att lägga sin röst. Väljare, som lika gärna kan rösta på S som på M.

De är inte ensamma om att tycka att innehållet i politiken är viktigt. Det gör även många borgerliga väljare, som inte röstar på samma parti inom alliansen varje gång, utan väljer parti utifrån aktuellt politiskt budskap.

Den självklara utgångspunkten borde vara att man behåller den rådande ordningen med fyra självständiga partier som går till val – åtminstone om man värnar tanken, att alliansen inte är ett fix och färdigt koncept. Det vill säga att man inte anser det vara självklart att det är Moderaterna som för all framtid ska ha mest att säga till om inom alliansen.

Många moderater har dock mer och mer börjat betrakta sitt parti, som det parti som ska bestämma. FP, C och KD får visserligen ha synpunkter på frågor som rör deras departement, men bör i övrigt bör de rätta sig i ledet. Denna inställning har dock varit en bidragande orsak till att samarbetet börjat gnissla inom alliansen. Att utspelen från småpartierna börjat bli allt fler. För FP, C och KD har det blivit ett sätt att få ut budskapet: att de är mer än en kugge i alliansenmaskineriet.

Om något skulle alltså alliansen kunna gynnas av att Moderaterna tog ett steg tillbaka och lät de övriga partierna och därmed skiljelinjerna mellan partierna synas mer.

Men det är inte det som Abrahamsson och Thelin föreslår. För konsekvensen av deras förslag skulle bli att Moderaternas makt stärktes ytterligare. Mandat fördelas mellan olika partier enligt jämkade uddatalsmetoden och mellan olika listor inom ett parti enligt heltalsmetoden. Den senare metoden gynnar stora partier jämfört med uddatalsmetoden.

Den enda som skulle vinna på ett gemensamt alliansparti är därmed Moderaterna.

Emma Wange

Annons
Annons
Annons