Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Metall överallt

Ledare

Efter många om och men lyckades LO:s valberedning till slut enas om vem man vill ska bli organisationens näste ordförande.

Karl-Petter Thorwaldsson blir på kongressen i slutet av månaden utsedd till Wanja Lundby-Wedins efterträdare, förutsatt att en "kupp" inte inträffar. Med tanke på att Tobias Baudin, som Thorwaldsson kämpat med om LO-ordförandeposten, föreslagits som förste vice ordförande lär det dock inte bli några överraskningar när det är dags för votering.

Valberedningen tycks till slut ha bestämt sig för att enighet utåt är viktigast i det här läget. IF Metalls man får ordförandeposten, Kommunals kandidat blir nummer två och allt är frid och fröjd.

Valet av Thorwaldsson som ny bas för LO visar också på hur viktigt fackförbundens ledningar tycker det är att sitta ihop med Socialdemokraterna.

Thorwaldsson är inte fackföreningsmannen som råkar ha ett medlemskap i Socialdemokraterna. Han är den socialdemokratiske politikern som råkar ha haft en anställning som ombudsman på IF Metall.

Karl-Petter Thorwaldsson är ordförande för ABF, innehaft samma post i SSU och har aldrig varit något annat än en karriärpolitiker i Partiets tjänst.

Med tanke på att den person som nominerade honom till posten som LO-ordförande – IF Metalls dåvarande ordförande Stefan Löfven – numera är Socialdemokraternas partiledare lär det inte bli tal om något "Rosornas krig" de kommande åren. Thorwaldsson och Löfven kommer inte att ha några problem med att samarbeta.

Det enda som riskerar att bli lite förvirrande är väl känslan av att Stefan Löfven – fackföreningsmannen som överraskande blev partiledare – och Karl-Petter Thorwaldsson borde byta plats med varandra.

Anders Rönmark

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons